Българската търговско-промишлена палата извърши допитване до своите членове, във връзка

...
Българската търговско-промишлена палата извърши допитване до своите членове, във връзка
Коментари Харесай

62% от фирмите са назначили хора с увреждания

Българската търговско-промишлена палата извърши допитване до своите членове , във връзка след законовите промени за наемането на хора с увреждания. 62% от компаниите са назначили хора с увреждания.

Припомняме, че на 6 юни 2019 година стана ясно, че работодателите ще могат да получават до 10 хиляди лв. , с цел да приспособят работно място за човек с трайни увреждания в трудоспособна възраст.

Малко над 20% е делът на интервюираните, които са освободени от отговорностите да наемат хора с увреждания. Около 14% от работодатели в анкетата оповестяват, че не са наясно дали извършват отговорностите си да назначават хора с увреждания, тъй като заетите не са би трябвало да заявяват това събитие.
 13 000 безработни стартират работа през 2020 година
13 000 безработни стартират работа през 2020 година

Правителството утвърди Националния проект за деяние по заетостта

Анкетата на БТПП демонстрира, че наемането на хора с увреждания от бизнеса става главно посредством пряк контакт с лицата - тъкмо 50% от компаниите са дали отговор по този начин. При 9% са съдействали сдружения на хора с увреждания, а при 25% Бюрата по труда са обезпечили връзката.

Понякога заетостта на хора с увреждания допуска оборудването на специфични работни места, а резултатите от анкетата демонстрират, че 28% от компаниите разполагат с такива . Над половината от участващите оповестяват, че активността им не разрешава отделяне на профилирани места . Само 8% са показали, че въпреки да имат приспособени места, няма претенденти, които да назначат.

Всяка десета компания е отбелязала, че не разполага със спомагателни средства, с цел да влага и да обособи специфични работни места за хора с по-тежки увреждания.

Компаниите виждат три съществени фактора, които пречат повече хора с уреждания да имат трудова реализация : неналичието на приспособени работни места, недостъпността в градската среда и неналичието на поддръжка и поощряване от обществото.
 20% от фирмите ще търсят служащи
20% от фирмите ще търсят служащи

Следващите 12 месеца на работодателите ще търсят към 90 000 души с висше обучение

От друга страна, членове на БТПП оферират и нормативни промени в Наредба № РД 07-6/20.06.2019 година за профилираните предприятия на хората с увреждания - да вземем за пример да има опция предплатено да се употребяват средствата от осигурителни вноски на работодатели, които предстоят да бъдат възобновени от страната .

Предвид това, че хората с увреждания постоянно употребяват болнични, първите три дни, които в този момент се заплащат от работодателите, напълно да бъдат заплатени от държавното обезпечаван е - стъпка, която би трябвало да бъде подхваната като цяло за всички обезпечени лица.

Участвалите в анкетата показват разнообразни ограничения, които да спомогнат за трудовата ангажираност на хората с увреждания, като фокусът им е върху позитивни стимулиращи, а не към санкции. От значимо значение е възстановяване на квалификацията и образованието на хората с увреждания, като по този метод ще се разширят и опциите за работа от отдалеченост .
 Агенцията по заетостта поддържа фантазиите на 83 младежи в неравностойно състояние
Агенцията по заетостта поддържа фантазиите на 83 младежи в неравностойно състояние

За седма поредна година тя се включи в самодейността на президента

Фирмите показват, че ще бъде потребно в случай че има електронни платформи за връзка сред работодатели и хора с увреждания, искащи да работят . Също е значимо да се ускори интензивността на неправителствените организации в търсене на благоприятни условия за работа и
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР