Българската търговско-промишлена палата (БТПП) проведе експресно проучване сред своите членове,

...
Българската търговско-промишлена палата (БТПП) проведе експресно проучване сред своите членове,
Коментари Харесай

Бизнесът притеснен от растящите цени и липсата на кадри

Българската търговско-промишлена палата (БТПП) организира експресно изследване измежду своите членове, във връзка със съществено нарасналите равнища на инфлацията и въздействието й върху пазара на труда.

Според участвалите в изследването, при близо 80% от бизнесмените се регистрира съществено нарастване на цените на суровините и енергийните артикули. 1/3 от фирмите са отсрочили вложения, с цел да могат да компенсират равнищата на инфлацията, а при над 25 на 100 от компаниите оборотите са се нараснали, само че размерът на облагата им е намалял. При 21% от интервюираните се следи понижение на числеността на личния състав. Други показват, че в резултат на инфлацията страната ни е изгубила част от конкурентните преимущества по отношение на производители от Европейски Съюз.

Проучване е непринудено и е извършено в интервала от 19 до 29 юли т. година

" Интересното е, че терзания за цените на енергоносителите са изразили бизнесмените и година по-рано - разяснява пред Радио София Цветан Симеонов, ръководител на УС на БТПП. - 33-34% от компаниите регистрират растеж на оборотите, само че размерът на облагата понижава. "

 istock istock
По думите му, в цяла Европа пандемичната рецесия беше съпроводена с разширение обсега на обществената политика. Това за някои неособено нуждаещи се, е подействало деморализиращо и те не са търсели работа или повишение на квалификацията.

В България явно бизнесът добре се е справял в пандемията, щом безработицата е паднала под 5%, добави Симеонов.

Той акцентира, че през годината работодателите са индексирали заплатите с двуцифрени индикатори, поради инфлацията и в устрема си да задържат квалифицирана работна ръка.

Бързо изменящите се цени на първични материали и сила тормози бизнеса най-много с невъзможността да се вършат дълготрайни проекти.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР