Българската стопанска камара отчита влошаване на бизнес климата у нас

...
Българската стопанска камара отчита влошаване на бизнес климата у нас
Коментари Харесай

Българската стопанска камара отчита влошаване на бизнес климата у нас

Българската стопанска камара регистрира утежняване на бизнес климата у нас Влошаване на бизнес климата през тази година регистрират от Българската стопанска камара (БСК) . Днес бяха показани резултатите от 14-ото онлайн допитване до членовете на камарата по отношение на положението на бизнес средата и упованията на фирмите за идната година .

" Почти половината от участниците в изследването на БСК показват, че има утежняване на бизнес средата по отношение на предходната година, а една трета регистрират, че тя не се трансформира ", заяви изпълнителният ръководител на Камарата Радосвет Радев . По отношение на положението на компаниите по отношение на предходното проучване 49 % от интервюираните показват, че регистрират застой в развиването си, 26% - утежняване, а 24% заявяват позитивно изменение в индикаторите на компаниите, до момента в който през 2017 година позитивните оценки са били 28%.

За поредна година измежду основните цели на компаниите е работната мощ , която съгласно фирмите е проблем и като количество, и като качество. Най-голямо търсене има за тесни експерти и изпълнителски състав , а в по-малка степен - за административен и спомагателен личен състав. Проблем за бизнеса е и попълването на мениджърските позиции.

Зам.-председателят на БСК Димитър Бранков осведоми, че упованията на компаниите, които са членове на Камарата, са сред 7,7 и 8% да има нарастване на междинната заплата следващата година. 2000 лв. е междинната месечна продуктивност на българския служащ, при такава продуктивност какво да бъде нарастването на междинната заплата, попита Бранков, представен от Българска телеграфна агенция.-->
 
 БГНЕС

В тазгодишното изследване се регистрира сериозен растеж на планиращите да влагат в нововъведения, марки и патенти - 28% от интервюираните при 11% през 2017 година Според 58% от участниците в изследването корупцията е повишена , а съгласно 49% престъпността се усилва.
 

Най-високо през тази година са оценени омбудсманът и президентската институция , а с най-ниска степен на утвърждение от компаниите е правосъдната власт и Народното събрание. Продължава да е невисок процентът на далите отговор, че се усъвършенства достъпът до правораздаване - 18% през тази година при 12% през 2017 година
 

Едва 31% поддържат нарастването на оптималния застрахователен приход, 77% не утвърждават въвеждането на квоти за наемане на хора с трайни увреждания, 76% не утвърждават измененията в Наредбата за касовите апарати. Две трети от интервюираните не проявят интерес към Закон за обществените поръчки, разяснява Радосвет Радев.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР