Българската социалистическа партия (БСП) изключи от парламентарната си група депутатът

...
Българската социалистическа партия (БСП) изключи от парламентарната си група депутатът
Коментари Харесай

БСП изключи Явор Божанков от парламентарната си група

Българската социалистическа партия (БСП) изключи от парламентарната си група депутатът Явор Божанков поради другата му позиция по въпроса за изпращането на военна помощ за Украйна. По-рано през днешния ден в границите на дебата по тематиката депутатът отбрани тезата, че Русия е агресор и че няма да завоюва тази война. В същото време след изявлението му през днешния ден водачът на партията Корнелия Нинова съобщи, че в парламентарната им група има хора с друго мнение, като уточни поименно Божанков, само че означи, че са значими груповите политически решения. Съобщението за изключването му пък бе изпратено до медиите от пресцентъра на партията. В него се показва, че след чуване на Явор Божанков, общото заседание на парламентарната група на коалиция " Българска социалистическа партия за България " взе единомислещо решение за изключването му от групата. Като причина се показва, че макар решението на Националния съвет на Българска социалистическа партия и пбщото заседание на парламентарната група да се гласоподава " срещу ", Божанков се е възпротивил.

Парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България " прикани Явор Божанков да напусне Народното събрание и да освободи мястото за идващия в листата.

Само преди няколко седмици пък по искане на ръководителя на парламентарната група на Българска социалистическа партия и водач на партията Корнелия Нинова парламентът освободи юриста от комисията по правни въпроси. Тогава се разясняваше, че същинската причина за рокадата е, че Божанков не гласоподава с групата си за връщането на хартиената бюлетина. В изявление за подкаста " Първа точка " той разяснява, че е защитавал въвеждането на машинното гласоподаване и не може по този начин елементарно да пренебрегне причините си от този момент. Тогава пред медиите Божанков нито удостовери, нито отхвърли, че освобождението му от комисията по правни въпроси е поради неподчинението на желанията на Българска социалистическа партия за връщане на хартиената бюлетина.

По-рано през седмицата БСП изключи единственият си областен кмет в Софияд-р Делян Георгиев поради несъгласието му за измененията в Изборния кодекс и връщането на хартиените бюлетини. Изключването му не получи поддръжка от ръководителя на Градския съвет на партията Иван Таков,който съобщи, че в никакъв случай не е одобрявал сходни решения и счита за разрушително за престижа и доверието в партията сходни решения.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР