Българската публика отново се среща с изкуството на художника Лъчезар

...
Българската публика отново се среща с изкуството на художника Лъчезар
Коментари Харесай

Лъчезар Ошавков – картини с история

Българската аудитория още веднъж се среща с изкуството на художника Лъчезар Ошавков, който не прекъсва връзките си с България, макар че от 1968 година живее и работи в Париж. 

Галерия " Средец " към Министерството на културата показва в известна степен ретроспективна галерия на художника, тъй като са включени и по-ранни негови произведения, творби, присъщи за стила му, както и последни негови картини. Изложбата има любопитното заглавие " Картини с история ". 

В центъра на галерията е изложена една голямоформатна творба, наречена " Новината ", за която в детайли споделя Лъчезар Ошавков.



Експозицията е обогатена като визия с доста снимков материал, фрагменти от критически материали за него, с снимки с фамозния художник Меркадо, с който е другар, с снимки от Париж и неговите паметни места. 

Куратор на изложбата е проф. Аксиния Джурова, която е селектирала 30 негови живописни картини, авторски принтове, реплики на творби, които се намират в международни галерии и частни сбирки.

Лъчезар Ошавков е художник, идващ великата традиция на иберийските и италианския майстори. Той е и мъдрец, ерудиран и обработен актьор, за който френският журналист и живописен критик Григорий Тюбан споделя: " Този съотечественик на Кристо съумява да избегне клопките на модата и на другите тенденции… Той оцелява пред нашествието на поп изкуството, като без никакво разтърсване отваря други порти, улавя мига на момента и тънкостта на дадена обстановка, която би ни убягнала “

Изложбата може да бъде забелязана до 11 октомври.

В изложба " Средец " Лъчезар Ошавков, който всеки ден стои по няколко часа там за среща с публиката, даде просторно изявление за " Артефир ", тръгвайки от картината Новината “:

Снимки – Евелина Стоянова и Ани Петрова, БНР По обявата работи: Милена Очипалска
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР