Българската проектна компания създадена за управление на несъстоялия се петролопровод

...
Българската проектна компания създадена за управление на несъстоялия се петролопровод
Коментари Харесай

Очаквано: Проектната компания за неосъществения нефтопровод Бургас-Александруполис отчита загуба от 93 хил. лв.


Българската планова компания основана за ръководство на несъстоялия се петролопровод „ Булгарс-Александруполис “ продължава да работи на загуба. При това негативния финансов резултат пораства с 82 %. Припомняме, че от време на време държавното управление взима решения за нарастване на капитала на компанията. Прекратяването на активността както наподобява не е напълно елементарно, а и усложнено поради присъединяване й в интернационалната планова компания „ Транс-Болкан Пайплайн Б.В “. Както проличава обаче прогрес има поради решението от месец юли тази година „ решение за пускане на дейности по разпродажба на интернационалната планова компания “.

„ Финансовият резултат на „ Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис БГ “ ЕАД към 30 септември 2018 година е загуба в размер на 93 хиляди лева Спрямо съпоставимия интервал на 2017 година, когато е осъществена загуба в размер на 51 хиляди лева се регистрира нарастване на негативния финансов резултат с 82 %. Това се дължи главно на отчитането на разноски за други налози, различни на корпоративния налог – 28 хиляди лева (при 0 лева през 2017 г.), както и нарастването на „ Други разноски “ от 1 хиляди лева на 8 хиляди лева “, се споделя във финансовия доклад на сдружението за деветмесечието, оповестен на страницата на финансовото министерство. Дружеството регистрира повишаване на оперативните разноски с 27 %, главно за личен състав, само че и за други разноски, по отношение на същия интервал на 2017 година, когато те са оценени на 51 хиляди лева

В доклада си сдружението прави обстоен обзор на негативния финансов резултат по месеци, като съгласно него през I тримесечие те са минус 22 хиляди лева, през II-ро – минус 51.хил. лева, III – минус 20 хиляди лева За четвърто тримесечие занапред ще стане ясно каква ще е негативната стойност, която ще осъществя сдружението, която ще бъде прибавена към тази от деветте месеца на тази година (минус 93 хиляди лева.). Това е в допълнение към непокритата загуба от минали години, които съгласно данните към 30 септември 2018 година са в размер на 8 316 хиляди лева Както изясняват от сдружението те са „ образувани от осъществени загуби през предходните финансови години. Собственият капитал на „ Проектна компания нефтопровод „ Бургас – Александруполис БГ “ ЕАД е в размер на 16 263 хиляди лева “.

Към личния състав и за осигуровки сдружението има краткосрочни отговорности в размер на 8 хиляди лева Значителни са загубите, както излиза наяве от обстановката около КТБ. „ Дружеството регистрира по перо „ Провизии и сходни отговорности “ сума в размер на 407 хиляди лева, по отношение на блокираните средства в „ Корпоративна комерсиална банка “ АД “, се показва в доклада. Както излиза наяве от доклада, промени през идващия финансов интервал не се чакат, т.е. финансовото положение на сдружението ще продължи да е негативно.

В края на предходната 2017 година бе публикувана информация, съгласно която до две години се чака започване на строителство на нефтопровода, заложен в самата същина на компанията. Неофициално даже плъзна информация за това, че акциите на съветската страна в плана са изкупени от американската енергийна компания „ Шеврон “. По-късно бе коментирано, че компанията може да бъде просто преобразувана и да продължи по нов план. Какъв тъкмо ще към този момент е неразбираемо. На този стадий обстоятелствата приказват само за поетапни финансови инжекции от страна на страната, без ясно пояснение на осъществяваната активност и проектите за бъдещето.

България да се отхвърли от градежа на тръбопровода „ Бургас-Александруполис “, който трябваше да мине през територията на страната ни още през 2011 година Денонсирането на междуправителственото съглашение сред София, Атина и Москва бе гласувано от Народното събрание през 2013 година От тогава до момента разноските за присъединяване в интернационалната планова компания не престават. Българската страна бе тръгнала да съди и акционерите си, тъй като не желаеха закриване на общото сдружение, само че през юни 2016 година се отхвърли от желанието си по предложение на гръцката страна с с претекст - основа за бъдещи взаимни планове сред България и Гърция като инфраструктура.

На тази база някои източници считат, че това може да е дъщерната компания, която се планува да има „ Булгартрансгаз “ за присъединяване в плана за LNG-терминала в гръцкия Александруполис. Според други това е невероятно, поради решението за пускане на дейности за разпродажба на интернационалната планова компания „ Транс Болкан Пайплайн Б.В. “.

Проектната компания Бургас-Александруполис е акционер в интернационалната планова компания „ Транс Болкан Пайплайн Б.В. “, записана в Амстердам с дял ок 24,5 %. Толкова е и присъединяване на гръцкото сдружение „ Хелпе -Траки “ и гръцката страна (1 %). 51 % държат три съветски компании (Транснефт, Газпром петрол и Роснефт, обединени в тръбопроводен консорциум). Самата интернационална компания е учредена въз основа на подписано за задачата междуправителствено съглашение сред България, Русия и Гърция. При основаване на компанията пък има подписано и акционерно съглашение.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР