Българската православна църква почита на 21 декември Света мъченица Юлиания ...

Българската православна църква почита на 21 декември Света мъченица Юлиания

Православните почитат Света Юлиания


Българската православна черква уважава на 21 декември Света мъченица Юлиания и потърпевшите с нея 500 мъже и 130 дами в Никомидия, напомня Българска национална телевизия . Тя е християнска мъченица , живяла през III век във Витиния (Мала Азия).

Според нейно житие тя била щерка на знатни и богати родители езичници и била сгодена за момък на име Елевсий, който също бил богохулник от благороден жанр . Отказала макар че да се омъжи за него, защото била християнка и не искала да свърже живота си с идолопоклонник. Елевсий се опитал да я убеди да се отрече от вярата си, само че молбите му били безуспешни.

Когато научил за случилото се, бащата на Юлиания се отнесъл към нея с огромна свирепост и я дал да я съди Елевсий, който по онова време бил ръководител . По негово разпореждане Юлиания била подложена на многобройни мъчения, само че не се отрекла от вярата си.

Мнозина (според житието – 630 души) от очевидците на изтезанията също приели християнството, впечатлени от духовната мощ на Юлиания, която оставала непреклонна пред своите мъчители. Всички те били посечени с меч. Накрая самата Юлиания също била обезглавена. Това станало към 290 година

 

Източник: novinite.bg