Българската православна църква почита днес църковния празник за Зачатието на

...
Българската православна църква почита днес църковния празник за Зачатието на
Коментари Харесай

Българската православна църква почита празника за Зачатието на Света и праведна Анна

Българската православна черква уважава през днешния ден църковния празник за Зачатието на Света и праведна Анна, който се празнува и като празник на майчинството.

В православния календар този празник е тясно обвързван с празника на Рождеството на Пресвета Богородица. На него се уважава зачатието на Света Анна - майката на Богородица. Това е денят, в който Света Анна е заченала Пресвета Богородица, която е дала на човечеството Исус Христос.

Света Анна се счита за настойничка на брака, на фамилията и майчинството, както и закрилница на девиците, вдовиците и на бременните дами.

Праведните Йоаким и Анна дълго време нямали деца и доста тъгували. Макар и към този момент престарели, желанието и молитвите им към Бога били толкоз откровени, горещи и всеотдайни, че той извършил молбата им. Един ден при Анна се явил Архангел Гавраил и й разкрил, че ще роди преблагословена щерка, посредством която ще се благословят всички земни племена и целият свят ще получи избавление. След девет месеца - на 8 септември, фамилията било ощастливено с момиченце, което нарекли Мария - бъдещата майка на Исус Христос.

Православната черква уважава Света Анна няколко пъти в годината. На 8 и 9 септември, когато се чества Рождеството на Пресвета Богородица и се възпоменават нейните родители - Свети Йоаким и Света Анна; на 9 декември, когато се чества зачатието на Пресвета Богородица от Света Анна и на 25 юли, когато е денят на успението или гибелта на Света Анна.

В националния календар с изключение на с майчинството, денят се свързва и с обръщането на слънцето на изток, към пролетта, както и с повишаването на деня. Ражда се нещо ново, нова светлина, ново време, Нова година, нов шанс.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР