Българската православна църква почита днес църковния празник на преподобната Петка

...
Българската православна църква почита днес църковния празник на преподобната Петка
Коментари Харесай

С празника на Света Петка си отива есента

Българската православна черква уважава през днешния ден църковния празник на преподобната Петка - Параскева Търновска, именуван от народа Петковден.

Преподобната Петка, наречена още Българска, е родена в град Епиват на Мраморно море през 11-и век. Води благоверен живот, а след кончината й нейните мощи, които имат целителна мощ, се трансформират в знак на битката за запазване на християнската просвета от ислямската асимилация. През 1238 година цар Иван Асен Втори придвижва мощите в Търново /днешно Велико Търново/, където се пазят до завладяването на града от турците. След дълги странствания през 1641 година мощите на светицата са положени в катедралата в румънския град Яш, където са и до момента.

Празникът в чест на Света Петка - Петковден, се счита за свършек на лятото и есента , а с това и на дейния икономически цикъл. Народът отбелязва Петковден като начало на зимните празници. По традиция се вършат курбани, сборове и служби за здраве и изобилие.

В някои региони Петковден е женски празник. Правят се питки, намазани с мед и наречени на светицата. След литургията най-възрастната жена коли петел или кокошка, от които се вари курбан, като това става на високо място или край извор с целебна вода, посочен от светицата. Свещеникът освещава курбана и стартира женският празник.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР