Българската православна църква почита днес Света мъченица Юлиания и пострадалите

...
Българската православна църква почита днес Света мъченица Юлиания и пострадалите
Коментари Харесай

Почитаме Св. мъченица Юлиания

Българската православна черква уважава през днешния ден Света мъченица Юлиания и потърпевшите с нея 500 мъже и 130 дами в Никомидия. Тя е християнска мъченица, живяла през III в. във Витиния (Мала Азия).

Според нейно житие тя била щерка на знатни и богати родители езичници и била сгодена за момък на име Елевсий, който също бил богохулник от благороден жанр. Отказала обаче да се омъжи за него, защото била християнка и не желала да свърже живота си с идолопоклонник. Елевсий се опитал да я убеди да се отхвърли от вярата си, само че молбите му били безуспешни.

Когато научил за случилото се, бащата на Юлиания се отнесъл към нея с огромна свирепост и я дал да я съди Елевсий, който по това време бил шеф. По негово разпореждане Юлиания била подложена на многочислени мъчения, само че не се отрекла от вярата си.

Мнозина (според житието - 630 души) от очевидците на изтезанията също приели християнството, впечатлени от духовната мощ на Юлиания, която оставала непреклонна пред своите мъчители. Всички те били посечени с меч. Накрая самата Юлиания също била обезглавена. Това станало към 290 година

Имен ден честват всички с имената Юлиана, Юлиан, Юли, Юлия, Юлиян, Юлияна и Юлка. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР