Българската православна църква почита днес паметта на преподобната Св. Параскева

...
Българската православна църква почита днес паметта на преподобната Св. Параскева
Коментари Харесай

Българската православна църква почита паметта на Св. Петка Търновска

Българската православна черква уважава през днешния ден паметта на преподобната Св. Параскева - Петка Епиватска, наричана също Петка Търновска или Българска .

Петковден е празникът в чест на Св. Петка, която е живяла в края на Х и при започване на ХІ век. Тя е една от най-обичаните и почитани светици освен в България, само че и в целия православен свят.

Светицата е известна с чудни отшелнически и аскетични подвизи в Светите земи на Палестина и приключва земния си път в родния си Епиват, където нетленните ѝ мощи правят многочислени чудеса.

Освен с благочестивия си живот и с чудотворните си мощи, за всеправославната респект към Св. Петка огромно значение има и нейното име, което в превод от гръцки значи " петък ". Това е денят на кръстната гибел на Спасителя.

Монахинята Св. Параскева постоянно се изобразява на икони и фрески, паралелно със Св. Неделя, в царски одежди - знак на Възкресението в неделния ден.

Въздигането на посмъртната популярност на Св. Параскева е обвързвано и с българското царство. Когато Източната римска империя пада под властта на латините (след 1204 г.), мощите на преподобната Петка били пренесени от Епиват в Търново (днешно Велико Търново). Това става през 1238 година - по времето на цар Иван-АсенВторо и на патриарх Йоаким.

Светите мощи остават в Търново до рухването на българската столица през 1393 година След това са пренесени в свободния още Бдин, столицата на Видинското царство. Когато османците превземат и тази твърдина, през 1396 година, реликвата още веднъж е пренесена - този път в Белград.

След окончателното завземане и на сръбските земи при султан Сюлейман Великолепни, мощите на светицата били пренесени в Цариград. Това става през 1521 година

С благословението на Вселенския патриарх Партений, на 13 юни 1641 година, мощите на Св. Петка са пренесени в новопостроения храм " Св. Три светители " в Яш. Храмът е повдигнат по времето на крал Василий Лупу и е осветлен от Молдовския митрополит Варлаам. В тази черква те били съхранявани в готическата зала на Василий Лупу. В този параклис избухва пожар, само че мощите на светицата по знамение остават невредими.

На 27 декември 1888 година, с благословението на митрополит Йосиф, мощите на Св. Петка са пренесени в новата митрополитска катедрала в Яш, където са и до през днешния ден.

Празникът в чест на света Петка - Петковден, се счита за свършек на лятото и есента, а с това и на дейния икономически цикъл. По традиция се вършат курбани, сборове и служби за здраве и изобилие.

На този ден нормално става заплождането на домашните животни, известно още като овча женитба или мърлене.

В християнската митология света Петка се уважава като настойничка на дамите и техните домашни действия - предене, тъкане, кроене, шиене.

В региона на Тракия към Петковден се вършат специфични жертвоприношения на черни кокошки, наричани Кокоша църква, Господева църква, Божи дух и други

На Петковден се месят колаци , като най-големият от тях се назовава на св. Петка. Хлябът и къщата би трябвало да се поръсят със светена вода и цялото домочадие да се поклони трикратно на погачата. Обредната софра включва овче месо, курбан супа, яхния с праз, сарми.

В някои региони денят е женски празник. Правят се питки, намазани с мед и наречени на светицата. След литургията най-възрастната жена коли петел или кокошка, от които се вари курбан, като това става на високо място или край извор с целебна вода, посочен от светицата. Свещеникът освещава курбана и стартира женският празник.

Днес имен ден честват - Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР