Българската педиатрична асоциация е против детска болница да се строи

...
Българската педиатрична асоциация е против детска болница да се строи
Коментари Харесай

Българската педиатрична асоциация е против детска болница да се строи от частен инвеститор

Българската педиатрична асоциация е срещу детска болница да се строи от частен вложител. Това излиза наяве от позиция, оповестена на, подписана от Проф. доктор Иван Литвиненко, ръководител на УС на БПА.

" От години Българската педиатрична асоциация (БПА) сигнализира редовно и настоятелно държавните институции за потребността и нуждата от цялостна промяна на детското опазване на здравето. Това е и една от главните цели на БПА – детското опазване на здравето у нас да дава отговор на актуалните потребности на обществото ни, да бъде финансирано и контролирано от страната, да бъде построено въз основа на една дълготрайна визия и в действителност да бъде държавен приоритет. Изграждането на национална детска болница е единствено част от тази промяна. Няма по какъв начин да отречем, че понастоящем СБАЛДБ „ Проф. доктор Иван Митев “ значително извършва такива функционалности, като, несъмнено, изпитва остра потребност да има всички нужни звена и нужната материална и техническа база.

Да, България се нуждае от многопрофилна университетска детска болница, която да обезпечава цялостна, сложна, модерна и пълноценна грижа за децата ни! Болница, която да дава отговор на стандартите за модерна детска медицина и на характерните потребности на страната ни. Болница, в която освен да бъдат полагани качествени грижи за дребните пациенти, само че и болница, която да е средище за образование на младите медицински фрагменти и в която да се прави научно-изследователска активност ", написа в позицията на БПА. 

" От години казусът с неналичието на такава болница е публично притежание. Министерство на здравеопазването също одобри по принцип нуждата от такава конструкция и даже направи първи стъпки за реализацията й ", безапелационни са от асоциацията.



" В околните дни стана известно, че частен вложител желае да построи детска болница с искания за национална такава. Както излиза наяве, процедурата е в ход и следва да се произнесат здравният министър и Министерският съвет ", оповестяват от БПА. От там слагат и няколко значими въпроса: 

" Първо, може ли една частна болница да бъде национална и да подсигурява в дълготраен проект еднакъв достъп на всички български деца?Може ли една частна болница да организира държавна политика, в който и да е бранш на опазването на здравето и да иззема функционалностите на страната?

Как една новоизградена частна болница ще бъде акредитирана като университетска и ще подсигурява качествено здравно обслужване и образование?Има ли някъде по света национална детска болница, която да е напълно частна? ", питат от БПА.

" Дава ли си някой сметка какъв брой са тесните експерти, обслужващи детската възраст в нашата страна, и какъв брой са нужни за осъществяване на съответните клинични пътеки? Подготовката на такива фрагменти, в това число и усвояването на високоспециализираните действия, изисква доста години… За незадоволителния брой експерти по медицински грижи няма и да разясняваме ", става още ясно от оповестената позиция по отношение на градежа на детската болница. 

" Всичко това значи ли, че страната и Министерството на здравеопазването абдикират от прокламирания си приоритет „ Майчино и детско опазване на здравето “? Ако е по този начин, дано да го заявят публично… " приканват от асоциацията. 

" Дългогодишният ни опит демонстрира, че субсидирането единствено по линия на НЗОК, изключително при съществуването на предели, лимитира качеството и размера на педиатричната помощ в лечебните заведения. Това е повода неведнъж да сме предложили бъдещата Национална детска болница да има специфичен статут на финансиране, което може да бъде осъществено единствено и само от страната ", изясняват от БПА. 

" БПА изрично декларира, че построяването на по този начин мечтаната национална детска болница от частен вложител е недопустимо! Това би трябвало да бъде държавна отговорност и приоритет. Смятаме, че обвързване на страната е да обезпечи допустимо най-високия постижим стандарт на здравни грижи за деца и никое дете да не бъде лишено от достъп до тях. Ако има същински родолюбиви частни вложители, са добре пристигнали да поддържат страната в тази самодейност ", приканват от Българската педиатрична асоциация в своята позиция. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР