Българската оперна дива Соня Йончева и световноизвестният тенор Пласидо Доминго

...
Българската оперна дива Соня Йончева и световноизвестният тенор Пласидо Доминго
Коментари Харесай

Соня Йончева и Пласидо Доминго ще пеят на жълтите павета

Българската оперна дива Соня Йончева и световноизвестният тенор Пласидо Доминго ще изнесат церемония концерт навън в София това лято, оповестиха от екипа на певицата. Концертът ще се състои на 31 август пред катедралния храм " Св. Александър Невски ".

Двамата ще изпеят популярни арии от фамозни опери, подбрани особено за българската аудитория. Ще ги съпровожда Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров.

За първи път звезди от такава големина ще пеят дружно в сърцето на София. „ За мен като българка е особена чест да пея пред един от знаците на нашата столица - катедралата „ Свети Александър Невски “. Вълнението да направя това точно с Пласидо е извънредно и му благодаря за признатата покана “, съобщи фамозното сопрано при оповестяването на новината.

Соня избра да заяви вестта в деня, в който Пласидо Доминго празнува своя 80-годишен празник.Той е роден през 1941 година в Мадрид, в фамилията на реализатори на сарсуела, и е едвам осемгодишен, когато семейството се реалокира да живее в Мексико. Там приключва Консерватория и стартира оперната си кариера, която се простира през шест десетилетия. През 1969 година Пласидо Доминго пее за пръв път на сцената на " Метрополитън опера ", където остава рекордните 42 сезона. Той е изиграл повече от 150 функции и е имал над 4000 оперни осъществявания - повече от всеки различен оперен артист в историята. Ще бъде запомнен и с присъединяване си в " Тримата тенори "  заедно с испанеца Хосе Карерас и италианеца Лучано Павароти. Техният първи гастрол е на 7 юли 1990 година в Рим по време на закриването на Световното по футбол. След грандиозния триумф триото взема решение да продължи изявите си до 2003 година, като всеки път тяхната телевизионна публика наброява не по-малко от 1,5 милиарда фенове.

През последните три години Доминго стана следващото звездно име от шоубизнеса, подложено на обвинявания в полов тормоз. Кампанията #MeToo засегна сензитивно неговата кариера, като той стана личност нон грата в американските оперни театри. Европа обаче се отнася по-толерантно към него и сцените ѝ остават отворени за неостаряващия глас на Пласидо.

„ Не мога да допускам на това, което ми се случи. Не съм и мечтал толкоз години да имам опцията да споделям с публиката любовта към оперното изкуство, към музиката. Оценявам щедростта на ориста и съм признателен за поддръжката на публиката, признанието, което получавам от нея, от моите сътрудници. В живота си съм имал и щастливи и сложни моменти, само че постоянно публиката ми е давала сили да продължа. Да се усещам нужен! “, споделя Доминго в навечерието на юбилея. Той гостува за пръв път у нас преди шест години. Тогава изправи на крайници многохилядната аудитория в зала  " Арена Армеец ", като извърши на български " Моя страна, моя България " на Емил Димитров. 

Компанията на Соня Йончева SY11 Events е уредник на оперната церемония, а сътрудници са Столична община и Министерство на културата. „ Във времената, в които живеем бих желала този концерт да донесе ентусиазъм на моите сънародници и да даде един нов подтик в българския културен живот. Бях доста щастлива, когато през предходната година пях в Античния спектакъл в моя роден Пловдив. Била съм на разнообразни подиуми, пред друга аудитория, само че чувството да си вкъщи е несравнимо! “, споделя певицата, покорила най-големите оперни подиуми в света през последните пет години.

За нея Пласидо Доминго споделя: “Тя е певица със личен път и кариерата й не наподобява на ничия друга. Соня Йончева има освен това от хубав глас – тя е смела в своите житейски и креативен избори! “
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР