Българската общност в румънското село Извоареле, област Телеорман, отпразнува традиционно

...
Българската общност в румънското село Извоареле, област Телеорман, отпразнува традиционно
Коментари Харесай

Българската общност в румънското село Извоареле ритуално заряза лозята

Българската общественост в румънското село Извоареле, област Телеорман, отпразнува обичайно празника на виното и ритуалното зарязване на младите лози в чест на св. Трифон. Събитието беше определено и за отбелязване на основаването на нова организация на българското малцинство в с. Извоареле, носеща емблематичното име " Български извори ", която беше и уредник на празника.

Официални посетители на събитието бяха посланикът на България Радко Влайков и Георги Наков, народен представител на българското малцинство в Камарата на депутатите в Народното събрание на Румъния и представляващ Съюза на банатските българи в Румъния. Двамата насочиха приветствия и поздравиха сполучливия свършек на напъните на представителите на българската общественост в Извоареле да имат своя организация. Беше очебийно, че основната цел на " Български извори ", като една същинска неправителствена организация с идеална цел, би трябвало да бъде опазване на културната и езикова обичаи на българите от общината и популяризирането им измежду младите генерации.



Учредяването на новата организация и празникът на виното бяха почетени от голям брой организации на българите от цяла Румъния. Свои приветствия сервираха ръководителите на Демократичния съюз на българите в Румъния от Букурещ, на Асоциация " Заедно " от Търговище, на Асоциация " Българска наслада " от с. Бълени, на Федерацията на българската общественост в Румъния от Букурещ, както и на организацията от Брънещ. Събирането на едно място на представителите на българските организации и провеждането на събитието бяха подкрепени логистично и финансово от Съюза на банатските българи в Румъния.

В рамките на своето посещаване в Извоареле, дипломат Радко Влайков организира диалог с кмета господин Дан Гена, пред който съобщи удовлетворението си от опциите, които общината дава от името на страната Румъния за опазване на културата, традициите и езика на българската общественост. В наличието на шефа на гимназиалното учебно заведение госпожа Стела Кулча и на депутата господин Георги Наков, дипломат Радко Влайков и господин Дан Гена разискаха опциите за въвеждане на образование по български език. Беше споделено взаимното схващане за възходящата нужда на българския и румънски бизнес от хора, владеещи и двата езика.

Посланик Радко Влайков посети и църквата " Св. Николай " в Извоареле, където участва на неделната работа.

Автор: Калчо Петков
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР