Българската независима енергийна борса (БНЕБ) е включила Националната електрическа компания

...
Българската независима енергийна борса (БНЕБ) е включила Националната електрическа компания
Коментари Харесай

БНЕБ е включила НЕК в списъка на неизрядните участници


Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ) е присъединила Националната електрическа компания в листата на неизрядните участници. Това излиза наяве от информация на страницата на борсата. Причината е нарушаване на разпоредбите на ЦПДД (Централизиран пазар за двустранни договори) и в частност за анулацията на три следващи търга. Според информация на 3e-news, в петък БЕХ нямаше информация за тази опция.

Припомняме, че Асоциация свободен енергиен пазар (АСЕП) сложи въпросът за нарушаване на разпоредбите за работа на ЦПДД незабавно на 19 юни след анулацията на търговете на платформата Централизиран пазар за двустранни контракти. “Трикратно инициираните и след това анулирани търгове, с изключение на наказания от страна на борсовия оператор към НЕК ЕАД, както гласят разпоредбите, носи неустойчивост на пазара на електрическа енергия и дава предпоставки за спекулации”, обявиха тогава от АСЕП, настоявайки за бистрота.

Санкцията на НЕК, както показват от БНЕБ е поради нарушение на член 137.4 от Правилата за работа на ЦПДД. Според него - (Чл. 137.4) Името на всеки Търговски участник, който в границите на една година, считано от датата на първия анулиран Търг, анулира 3 (три) Търга, се разгласява в интернет страница на Оператора в списъка„ Неизрядни участници “ за период от една година. Не е вписано към този момент нарушаване по идващия чл.137.5, което би се отразило тежко на така и така неприятното финансово положение на електрическата компания.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР