Българската народна банка повиши основния лихвен процент (ОЛП) и от

...
Българската народна банка повиши основния лихвен процент (ОЛП) и от
Коментари Харесай

БНБ вдигна основния лихвен процент за пръв път от 2016 г.

Българската национална банка увеличи главния лихвен % (ОЛП) и от 1 октомври той става 0,49%. Това е най-високото му равнище от месеците към финансовата рецесия - през декември 2009 година той бе 0,55%.
Ходът на централната банка идва след шест години, в които размерът на главната рента бе неизменен на равнище от 0,00%. Цикълът на намаляването му стартира още от януари 2009 година От ноември същата година той е твърдо под 1%. Това е първата позитивна стойност на ОЛП, друга от нула, от януари 2016 година насам.
Ходът на Българска народна банка идва, откакто в последните месеци редица водещи централни банки по света усилиха своите съществени лихви. В това число влиза и Европейската централна банка, която евентуално ще продължи напъните си за изстудяване на инфлацията с ново придвижване нагоре по-късно този месец.
С увеличението на главния лихвен % непосредствено ще се усили законната рента за веселба, която се образува като общ брой от ОЛП и 10 пункта. Така от 10% сега лихвата за веселба ще се усили на 10,49%.
Лихвите потеглят нагоре и това не трябва да ни учудва. Основната рента може да стигне 4-5% в границите на година. Това ще се отрази постепенно на заемите и депозитите. Където има променлива рента, ще тръгне нагоре. Новите заеми ще стартират да нарастват, само че няма да е трагично. Всичко това е израз на по-консервативна политика на Европейската централна банка. Ако България няма ясна дълготрайна позиция за войната, енергийната рецесия и присъединението към еврозоната, лихвата ще стане все по-висока. Това съобщи пред " Нова нюз " банкерът Левон Хампарцумян.
Мнението му е, че България не е влезнала в дългова серпантина. " Ако години наред имаме дефицити, това ще се случи, само че сега сме надалеч ", означи банкерът.>  >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР