Българската журналистка Антоанета Николова оглави международната организация Инициатива за свободни

...
Българската журналистка Антоанета Николова оглави международната организация Инициатива за свободни
Коментари Харесай

Българката Антоанета Николова начело на международната Инициатива за свободни медии на Балканите

Българската журналистка Антоанета Николова оглави интернационалната организация Инициатива за свободни медии на Балканите, чиято цел е да пази свободата и правата на публицистите в Югоизточна Европа. Тя ще продължи да бъде част от екипа на EURACTIV България, паралелно със отговорностите си като шеф на новата организация.

Първото събитие на Инициатива ще се организира на 3 юни точно със съдействието на EURACTIV.bg. Това ще бъде интернационална конференция за свободата на медиите в Западните Балкани.

Целта на медийната организация е да следи и осведоми аудиторията в Европа и Северна Америка за заканите за демокрацията и мира в района от нарушаването на свободата на локалните медии.

Екипът на самодейността разяснява, че през последните години средата за свободните медии на Балканите се е влошила внезапно в няколко балкански страни.

Заплахите и тормозът върху публицистите са се усилиха неимоверно на фона на политически деформиране на медийния пазар в интерес на държавните медии или в интерес на частни медии, които поддържат проправителствена публицистична политика.

“В доста случаи опитите на управляващите в някои балкански страни да “управляват “ информацията за отговора на пандемията Covid-19 утежниха (медийната) обстановка. Обществата в целия район се оказват изложени на високи равнища на дезинформация, без самостоятелни сериозни гласове ”, оповестява основателите на новата организация.

Нейната цел е да осведоми западните държавни управления и общества за действителните съществени нарушавания на свободата на медиите, в това число физически набези против публицисти, опитът за заглушаване на самостоятелните гласове, както и потреблението на дискриминационно законодателство и практиките за ограничение на опциите за действието на свободните медии.

Инициативата за свободни медии ще работи с локални организации за независимост на медиите, самостоятелни медии, мозъчни тръстове и обособени обществени фигури, с цел да концентрира вниманието върху проблемите на района.

В Надзорния съвет на организацията влизат седем интернационално приети фигури. Част от борда е някогашният американски дипломат в България Джеймс Пардю; Олга Кавран, която е била представител и координатор в Международния арбитражен съд за бивща Югославния; английският проверяващ публицист Джон Суиини, който е работил 17 години за предаванията на ББС, в това число “Панорама ”; в борда влиза и Питър Хорокс, който е бил шеф на интернационалната работа на ББС; медийният анализатор Соня Каникова, известният френски публицист Ерик Жозеф и неговият италиански сътрудник Андреа Бонани.

Пред EURACTIV.bg Антоанета Николова сподели, че като дълготраен сътрудник в Брюксел е наясно какъв брой е мъчно за сътрудниците и на хората на Балканите да получават внимание и поддръжка от медиите и политиците на Запад.

„ Международните осведомителни бюлетини обръщат внимание на Югоизточна Европа единствено когато има трагични събития. За страдание, когато медийното отразяване отшуми, локалните публицисти, интелектуалци и деятели остават сами и се застават и тормоз от управляващите и са откъснати от интернационалната публика ”.

„ Опитът ми в България в работата с национални малките екрани на два пъти завърши с преустановяване контракта ми заради „ неловко “отразяване ”. Но по-тревожна е възходящата наклонност на автоцензура в балканските медии. Журналистите си икономисват неприятности, а новините икономисват неуместни тематики за властта като оферират по този начин нареченото меко отразяване. ”

„ Имах шанса в кариерата си да работя в доста страни и да споделя опита си с знаещи и опитни западни сътрудници, които дадоха отговор на моето предложение за основаване на BFMI. Работата ми в EURACTIV сигурно ми оказа помощ. “
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР