Българската IT компания за разработване на мобилни приложения Бианор холдинг

...
Коментари Харесай

"Бианор холдинг" продаде дела си в стрийминг услугата FITE за 7.5 млн. долара

Българската IT компания за създаване на мобилни приложения " Бианор холдинг " е продала каузи си във Flipps Media, също българска компания, която стои зад стрийминг услугата за спортни събития FITE. " Бианор " държеше 14.3% от записаната в Съединени американски щати компания Flipps Media, а тя от своя страна бе 100% притежател на българското сдружение " Флипс медиа ". Купувач е американската TrillerNet, която през април разгласи, че купува услугата FITE, т.е. Flipps Media. TrillerNet работи в същата сфера - лъчение на спортни събития.

Цената на 14-процентовия дял на " Бианор " е за 7.5 млн. $, което прави общата цена на договорката за Flipps Media към 52.5 млн. $. Дялове в компанията имаха и два български фонда - LAUNCHub и BrightCap Ventures. Цената на акция е 1.38 $, като от тях 0.66 цента ще бъдат изплатени в акции в TrillerNet, а 0.72 цента - кеш. " Бианор холдинг " ще получи и варанти на сдружението покупател на стойност 0.3521 $ на акция от капитала на " Флипс ".

Основната активност на " Бианор " е създаването на мобилни приложения. Компанията е листната на Българската фондова борса, като за 2020 година приходите на холдинга са се повишили с съвсем 30% до 4.25 млн. лева, само че при намаляване на облагата с 28% до 177 хиляди лева Причината са повече разноски за хонорари и външни услуги. След новината за договорката акциите й внезапно нарастнаха - с 35% до 13.5 лева Компанията няма мажоритарен притежател, а с най-големи дялове са няколко физически лица, измежду които Костадин Йорданов (32.15%), който е съосновател на компанията и максимален акционер.

" За момента ще продължим да се занимаваме единствено с мобилни приложения и няма да заместим тази инвестиция с друга ", разяснява пред " Капитал " Тереза Трифонова, шеф връзки с вложителите в " Бианор ".

. Дяловете и на LAUNCHub, и на другия български фонд в компанията, BrightCap Ventures, остават с неразбираем размер и надлежно стойност.

Flipps Media е учредена през 2012 година, като в началото работи като дистрибутор на видеосъдържание. Впоследствие се насочва към създаването на стрийминг услугата за бойни спортове FITE, която предава главно бокс, ММА и кеч събития. Компанията има офиси в България и Съединени американски щати, като за 2019 година приходите на българското сдружение " Флипс медиа " са 1.4 млн. лева при облага 100 хиляди лева Платформата има над 10 млн. консуматори и над 5 хиляди излъчени събития онлайн. Според Crunchbase компанията е имала 11.2 млн. $ набрани преди придобиването от страна на TrillerNet.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР