Българската индустрия в областта на информационните технологии (ИТ) отчете пореден

...
Българската индустрия в областта на информационните технологии (ИТ) отчете пореден
Коментари Харесай

Българската ИТ индустрия с ръст над 20% за 2021 г.

Българската промишленост в региона на осведомителните технологии (ИТ) регистрира следващ годишен двуцифрен растеж на оборотите, опазване на нежната наклонност за завръщане от чужбина на софтуерни експерти, само че уточни като спънка пред още по-бурното си развиване неналичието на фрагменти.

Това стана ясно по време на първата среща от самодейността ITogether.BG на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), която цели да развива световната общественост на българските ИТ експерти по света и да нарежда България като качествена международна ИТ дестинация.

В срещата се включиха онлайн и онлайн компании и експерти от София, Враца, Троян, Детройт и Стокхолм. Повечето от тях имат опит и извървян професионален или учебен път в чужбина, само че са избрали България за главно място на своето ИТ развиване. Според тях Балканският полуостров има капацитет да бъде водач в ИТ промишлеността.

Представени бяха данните от годишния в България за 2021 година, направен по предварителни данни от 4600 компании от сектора.

Според тях прогнозният растеж на ИТ промишлеността у нас за 2021 година ие 20.2 %, прибавяйки 900 млн. лева доходи и достигайки оборот от 5.475 милиарда лева, над 80 % от които идват от експорт на артикули и услуги. Растежът на софуерната промишленост изпреварва растежа на брутния вътрешен артикул на страната, прибавяйки 3.8 на 100 през 2020 г, с упования за напредък от 4.3 % за предходната година.

Между 3 и 4 пъти по-високи са заплатите в бранша със приблизително заплащане от 4857 лева, което преизчислено през покупателната дарба в България е по-високо от това на сътрудниците им във Англия и Германия, означават от БАСКОМ. Внесените от сектора през предходната година налози и осигуровки са 1 милиарда лева

Прогнозите на бранша са, че през 2025 година оборотите ще се удвоят и ще надвишават 10 милиарда лева, от които над 8 милиарда лева ще са доходи от експорт. Над 32 хиляди нови работни места ще бъдат открити в идващите три години към сегашните над 40 хиляди български ИТ експерти, чакат от БАСКОМ. Данъчните заплащания от софуерния бизнес ще надвишават 1.78 милиарда лева през идващите три години, чака още асоциацията.

В България работят над 60 световни софуерни марката, регистрира организацията. Само в ковидната 2020 година над 70 нови софуерни компании от 14 страни са разкрили свои офиси в страната.

" В сектора има място освен за програмисти, само че за всевъзможен вид бизнес и изобретателни специалности ", разяснява Бистра Папазова от управата на БАСКОМ, основател на ITogether.BG и изпълнителен шеф на компанията coBuilder International, която бе хазаин на срещата.

" Ние освен работим и живеем в България, само че и се опитваме да подобряваме средата с множеството планове и начинания на БАСКОМ, насочени към обучение, развиване на бизнес процесите, предприемачество, партньорства сред фирмите, разговор с институциите и доста други. Търсим метод да покажем всичко това и на българските ИТ експерти в чужбина и да им кажем: " Не е ужасно, вълнуващо е! И желаеме да сме дружно! ", уточни тя.

ITogether.BG е надграждане на самодейността ЗАвръщането на БАСКОМ, ориентирана към българите в чужбина. ITogether.BG. се появява вследствие на бурното развиване на ИТ бранша през последните години и от желанието за създаване на общественост от български ИТ експерти на световно равнище.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР