Българската икономика най-вероятно ще се свие през второто тримесечие с

...
Българската икономика най-вероятно ще се свие през второто тримесечие с
Коментари Харесай

Прогнозират 5-6 на сто спад в икономиката

Българската стопанска система най-вероятно ще се свие през второто тримесечие с 5-6%, само че казусът е, че този развой на спадове ще продължи и през идващите месеци, съобщи икономистът проф. Даниела Бобева пред БНР. Въпреки настъпилата рецесия съгласно нея не може да се чака по-голямо стесняване. " Най-важното, което България би трябвало да направи, е плануваните ограничения за стимулиране да бъдат с доста облекчени процедури и да се наложат навременно. Всяко закъснение ще докара до неефективност и прахосване на обществения запас ", съобщи проф. Бобева. " В тази обстановка това, което ще се случи, е, че ще имаме повече българска стопанска система, защото вносът ще се свие. Именно българските работещи ще извадят страната от рецесията ", счита икономистът.

Като обсег и периоди съгласно Бобева ограниченията на държавното управление са слаби, с цел да имат резултат върху стопанската система като цяло. Това не значи, че те не би трябвало да се подхващат, в противен случай, добре е, че се разискват с работодатели и със синдикати. Все отново ударът ще бъде стихотворец от бизнеса, страната няма да избави стопанската система. Икономиката ще се избави от силите на работодателите и хората, които работят, твърди проф. Бобева. Нейното мнение е, че Европейският съюз е трябвало да има съгласуван отговор за справяне с рецесията, тъй като в противоположен случай ще има асиметричност. " Европейската централна банка потегли да избавя единствено страните от еврозоната, а страните от периферията, където сме и ние, остават да разчитат на препоръките от Европейската комисия ", разяснява икономистът от Българска академия на науките. За проф. Даниела Бобева най-хубавото решение в такива обстановки е бързото адаптиране на фонда за безработица за подкрепяне на хората, останали без работа, само че при нас е мъчно, тъй като фондът ни е с недостиг.

" Традиционно работодателите свиват разноските, като редуцират личния състав, по-късно огромна част от работещите не се връщат в същите предприятия. Сега сме в друга обстановка - при вероятно стесняване тази година и постепенно възобновяване на стопанската система през идната, безработицата ще скочи значително. Това ще даде опция за по-голяма еластичност. Малкият бизнес би трябвало да е приоритет. Той ще пострада най-силно в рецесията. За него би трябвало непосредствено финансиране ", е позицията на проф. Даниела Бобева.

Според премиера Борисов проблем за българската стопанска система се оказват предприятията, които са обвързани с огромните производители в Европа, и в частност - автомобилният бранш. " Светът се готви и действително има пари рецесията с ковид да продължи три месеца. Ако станат 6 месеца, 9 месеца, тогава нямаме отговор на въпроса по какъв начин да се оправим, призна той. За разлика от други страни ние нямаме опция да печатаме пари и не сме в еврозоната, с цел да се употребяваме с по-силна външна поддръжка, разяснява вицепремиерът Томислав Дончев пред БНР.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР