Българската банкова система е пряко обвързана с политиката на ЕЦБ,

...
Българската банкова система е пряко обвързана с политиката на ЕЦБ,
Коментари Харесай

Диана Митева: Българската банкова система е стабилна

Българската банкова система е директно обвързана с политиката на ЕЦБ, надлежно и лихвените нива, които се поддържат в Еврозоната. Българската банкова система е постоянна. Това сподели Диана Митева - изпълнителен шеф на Банка ДСК и ръководител на Асоциацията на банките, в предаването „ Бизнес.БГ " по Българска национална телевизия. Макар и близки до нула, лихвите по депозитите на физическите лица у нас към момента са по-високи от тези в множеството европейски страни, където доста банки постановат негативни лихви върху спестяванията. Лихвите по заемите пък са на невиждано ниски равнища.

Пандемията и инфлацията са процеси, които оказват въздействие върху банките, само че за идната година не се чакат внезапни промени.

Тя уточни, че по време на пандемията се икономисва повече - и от жители и от компании. Това води до събиране на доста средства в банковите институции и когато тази ликвидност не се осъществя от банките, Българска народна банка постанова такса „ негативна рента ", изясни Митева.

Поскъпването на банковите такси тя изясни със сериозния напън върху лихвения приход, който банките имат поради невиждано ниските равнища на лихвите. Другият фактор са вложенията в дигитализирането на банковото обслужване, което става все по-наложително. Заради създалата се обстановка през последната година има огромен растеж в пренасочването на парите от депозитите към други финансови принадлежности, съобщи още Диана Митева.

Ако допреди две години под 2% от парите на българите са насочвани към финансови принадлежности, разнообразни от депозитите, то в този момент това са към 4-5% от спестяванията в банките.

Диана Митева чака и следващата година у нас да има сливания на банки, защото разноските за вложения в новите технологии се усилват, а има и напън върху приходите.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР