Българската авиокомпания GullivAir спря окончателно редовните полети до Скопие (Северна

...
Българската авиокомпания GullivAir спря окончателно редовните полети до Скопие (Северна
Коментари Харесай

GullivАir спря полетите до Скопие и Тирана

Българската самолетна компания „ GullivAir ” спря дефинитивно постоянните полети до Скопие (Северна Македония) и Тирана (Албания), заяви уеб сайтът TravelNews, базирайки се на информация от чиновници на Летище София.
Проверка на уеб страницата на самолетната компания откри, че билети за двете дестинации не се продават.
Според информацията, „ GullivAir ” към този момент е върнала трите дребни самолета ATR 72 на лизингодателя, тъй като не може да им заплаща вноските.
В началото на май БГНЕС заяви, че самолетна компания GullivAir ” е прекратила резервациите за полетите по линията София – Скопие след 21 май и билети за тази дестинация към този момент не могат да бъдат закупени. Авиокомпанията приключи също по този начин резервациите за другата си постоянна интернационална линия до Тирана от 14 май.
На 3 май „ GullivAir ” излезе със известие, че към този миг самолетната компания не възнамерява да приключва осъществяването на полетите по маршрута София – Скопие – София.
За възстановяване на удобството на пасажерите самолетната компания търси разновидности за обезпечаването на по-удобни часове за полетите. Разчитаме, след приключването на ремонта на полосата на летище Скопие, да получим по-добри времена за полета, посочи тогава авиопревозвачът.
Авиокомпания „ GullivAir ” приключва договорните си връзки с сегашния лизингодател на самолета, с който се оперира все още, като следва да бъде нает нов аероплан от същия модел ATR 72. Всички тези дейности се подхващат и с оглед постигането на предвидимост за клиентите на самолетната компания в сходство с актуалната конюнктура в района и значително са афектирани от войната в Украйна, се споделяше още в известието.
Междувременно през май македонският външен министър Буяр Османи допусна, че продажбата на самолетни билети на самолетна компания „ GullivAir ” евентуално са спрени заради договарянията на компанията с българското държавно управление за субсидирането ѝ.
„ Когато обсъждахме този въпрос (за откриването на въздушната линия – бел. ред.), преглеждахме две благоприятни условия. Първата беше полетите да бъдат изцяло комерсиални, т.е. според от интереса от страна на пасажерите. Втората включваше субсидиране от страна на държавните управления, при което Република България пое върху себе си този ангажимент ”, сподели тогава Османи.
Той показа, че съгласно информацията, с която разполага, резервациите на билети са спрени, защото текат договаряния сред самолетната компания и българското държавно управление дали ще има поддръжка от страна на България или не.
Първият полет на новооткритата постоянна въздушна линия по маршрута София – Скопие – София беше открит на 26 март 2022 година с доста фанфари след дипломатически старания, като беше обявено, че авиопревозвачът ще прави полети два пъти седмично – в събота и в понеделник.
Идеята за възобновяване на въздушните връзки сред двете страни бе препоръчана от българския министър председател Кирил Петков по време на визитата му в РСМ на 18 януари с претекста, че не е редно сред двете столици да няма полети и да се постанова да се лети през трети страни.
В предишното въздушната линия София – Скопие просъществува за малко и беше закрита през 2010 година заради финансова нерентабилност. /БГНЕС
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР