Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България

...
Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България
Коментари Харесай

Асоциациите на заведенията ще съдят здравния министър, искат обезщетения за нанесени вреди

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България започват серия от правосъдни каузи и административни процедури против дискриминационното отношение към сектора. Това оповестиха от двете браншови организации.

" Ще сигнализираме Омбудсмана на Република България за грубото потъпкване на правото на труд на всички заети в сектора с районни или други заповеди, налагащи ограничения, които са дискриминационни, и за които няма каквито и да било доказателства, че дейно лимитират разпространяването на COVID-19. Ще сезираме Кoмисията за битка с дискриминирането за определяне дискриминационния темперамент на всички ограничения, налагани от Министъра на опазването на здравето и шефовете на РЗИ, които целеустремено и голословно постановат рестрикции единствено в един отрасъл - този на заведенията. Ще предявим искове за обезщетяване за нанасяне на вреди от всички получатели на незаконосъобразните заповеди на Министъра на опазването на здравето и съответните шефове на РЗИ по места ", показват организациите.

" На срещата на притежателите на нощни заведения в София на 24/01/2022г. бе взето решение да не се съобразим с дискриминационната заповед за работа до 22:00 часа. Република България е правова страна, която се ръководи на съображение Конституцията и законите на страната. Считаме, че потъпкването на съществени човешки права, като правото на труд, правото на благосъстоятелност, свободната стопанска самодейност, може да бъде направено единствено и само на съображение на закона със законосъобразни и целесъобразни заповеди. Ограниченията, които се постановат с тези заповеди, следва да са обосновани, задоволителни и съразмерни на задачите, които реализират, както и годни да реализират тези цели. Нито една от наложените ограничения не отговаряше и не дава отговор на тези законови условия. Дори повече, ограниченията бяха мощно дискриминационни, популистки и им липсваше/липсва каквато и да била логичност и поредност. А на нелогични заповеди и ограничения, следва разумното им бойкотиране ", прибавят от БАЗ и СЗБ.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР