Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП), заедно с IFPI –

...
Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП), заедно с IFPI –
Коментари Харесай

Съдът реши съдбата на Замунда

Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП), дружно с IFPI – организацията, представляваща звукозаписната промишленост в международен мащаб – завоюваха на първа инстанция дело против най-популярните торент уеб сайтове в България. БАМП заяви, че Софийски градски съд е постановил, че три интернет доставчика в България би трябвало да блокират достъпа на своите клиенти до уеб страниците на ThePirateBay и Zamunda.

Засега не е ясно кои са тези снабдители и дали става въпрос за трите телеком оператора в България.

Трябва да бъдат блокирани освен главните уебстраници, само че и техните огледални уеб сайтове (proxy), в това число и такива, които не са категорично посочени в правосъдното решение. Така ще се прекрати опцията за осъществяване на нарушавания от админите на The Pirate Bay и Zamunda по отношение на музикални продуценти, членове на БАМП, в качеството им на носители на сродни продуцентски права.

Делото е заведено от БАМП през 2020 година, както от името на нейните членове, по този начин и от името на огромни звукозаписни компании, членуващи в IFPI.

България се причислява към 20 страни по света, които към този момент са блокирали The Pirate Bay, в това число 13 страни в Европейски Съюз. Zamunda, който е най-популярният торент уебсайт в страната, към този момент не е блокиран в други страни, защото 80% от трафика му идва от консуматори в България. Това решение ще има несъмнено основно въздействие върху ограничението на пиратството в страната отсега нататък.

Приветстваме това решение и въздействието, което то ще има върху ограничението на противозаконния достъп до музика. Нарушаването на авторски права от всевъзможен тип предизвиква сериозна щета на локалните музикални екосистеми и насочва пари надалеч от тези, които основават и влагат в музика “, съобщи Франсис Мур, основен изпълнителен шеф на IFPI.

По думите на Петя Точарова, изпълнителен шеф на БАМП, изходът от това дело е от огромно значение освен за музикалната промишленост, само че и за целия креативен бранш в България, съобщи economic.bg.

„ Приветстваме решението на Софийския градски съд, с което се отбелязва сериозен прогрес в битката на звукозаписната музикална промишленост против онлайн музикалното пиратство. За първи път в България се произнася правосъдно решение за блокиране на достъп до пиратски уеб страници и считаме този казус за значима стъпка в вярната посока “, добави тя.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР