Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните съобщи, че планира организирането

...
Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните съобщи, че планира организирането
Коментари Харесай

Земеделци готвят протест: Цената на водата е с 300% по-скъпа

Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните заяви, че възнамерява организирането и провеждането на кротичък митинг заради драстичното увеличение на цената на водата за поливни потребности с до 300 % за сезон 2023 по отношение на миналата година.

В митинга ще се включат аграрни п роизводители от секторите " Плодове и зеленчуци ", Зърнопроизводство и Оризопроизводство.

Земеделските стопани упорстват за съкращаване на цената на водата до равнища от сезон 2022 като спешна мярка. 

От Асоциацията показват, че при започване на месец март са изпратили писмо до Министерството на земеделието с искане да не се трансформира цената на водата от сезон 2022, тъй като и през предходната година тя е била " убийствено висока за производителите на ягодоплодни плодове, зеленчуци и зърнени култури ".

На последвала среща е открито, че за покриване на цената на водата за сезон 2023 за всички ползватели ще са нужни не повече от 16 милиона лв.. На срещата въпреки всичко не се е стигнало до решение и само уверенията на министър Явор Гечев за позволение на казуса са спрели да има митинг още на 10 март.

Протестиращите упорстват и за създаване на дълготрайна Държавна политика и тактика за цената на водата и методика, която да обезпечи идентична цена на водата за всички аграрни производители на плодове и зеленчуци.

" Ние сме първите ползватели на вода и би трябвало да поливаме в период до две седмици, в противоположен случай губим до 40 % от реколтата си, в случай че изтървем първите поливки и наторяване ", показва ръководителят на асоциацията Божидар Петков.

За казуса са известени с изключение на Министерство на земеделието, също министър-председателят и президентът на Република България. Протестиращите декларират, че ще чакат писмени доказателства до 11:50 часа във вторник, че въпросът с водата ще бъде решен. В противоположен случай ще преминат към ефикасни протестни дейности.

На 21 март ще бъде блокирано кръговото кръстовище на път 49 и 51 в землището на село Трапище, от 12:00 до 15:00 часа.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР