Българската академия на науките с дълбоко прискърбие съобщава, че на

...
Българската академия на науките с дълбоко прискърбие съобщава, че на
Коментари Харесай

Скръбна вест! Почина един от най-известните академици у нас – Людмил Христосков

Българската академия на науките с надълбоко огорчение оповестява, че на 29 март умря учен Людмил Владимиров Христосков.
Акад. Людмил Христосков е роден на 12 май 1936 година в София. През 1959 година приключва Висшия минно-геоложки институт – София, компетентност “Геофизика ”. Работи по систематизиране като геофизик в “Редки метали и Геоложки изследвания ”, а от 1960 година стартира научната му активност в Геофизичния институт на Българска академия на науките – секция “Сеизмология ”. През 1963 година става теоретичен помощник, през 1972 година – претендент на физико-математическите науки, през 1973 година – старши теоретичен помощник II ст., през 1984 година получава степента “Доктор на физическите науки ”, а през 1986 година е определен за професор по сеизмология. През 1995 година е определен за член-кореспондент на Българска академия на науките, а през 2003 година – за учен.
Акад. Христосков е бележит академик геофизик, най-известният и влиятелен български експерт в региона на сеизмологията, с огромна интернационална популярност и самопризнание. Трудовете му се характеризират с необятен набор – от теоретични постановки, свързани със сеизмичните закономерности и сеизмичната интензивност на българските земи, магнитудата до сеизмичното райониране на страната и правила за антисеизмично строителство.
Акад. Христосков има извънредно дейна научно-организационна активност в интернационален аспект – над 50 участия в програмни комитети, в това число като специалист по сеизмология към Организация на обединените нации – Женева, както и присъединяване му с научни отчети на конгреси в страни като Швейцария, Русия, Германия, Италия, Япония, Канада, Франция и други. Участвал е и в редица огромни интернационалните и национални планове. В продължение на 25 години е преподавал във Физическия факултет на СУ “Св. Кл. Охридски ”, подготвил е доста млади фрагменти – дипломанти, специализанти и докторанти, а посредством лекционната си активност в чужбина е популяризирал в доста страни по света информация за развиването на българската сеизмология.
Той е бил началник секция “Сеизмология ” при Геофизичния институт – БАН; Научен секретар, Заместник-директор и шеф на Геофизичния институт; Научен секретар на Единния център по Науките за Земята – БАН; член на Управителния съвет и на Общото заседание на БАН; член на СНС към ВАК; член на Научно-координационния съвет на Постоянната комисия по бедствия към Министерския съвет на Република България, член на Международната асоциация по сеизмология и физика на земните недра; член на Европейската сеизмологична комисия и други
За своята научна и научно-организационна активност акад. Христосков е получил редица оценки и награди, сред които ордените “Кирил и Методий ” II и I степен; Юбилеен орден “100 години българска геология ”; Медал “1300 години България ”; Награда на Българска академия на науките за “Науки за Земята и космоса ”; Почетен знак на Българска академия на науките “Марин Дринов ” и други
С кончината на акад. Людмил Христосков Българската академия на науките загуби един от най-видните си представители и извънредно заслужен човек, означават от управлението на Българска академия на науките и от Събранието на учените и член-кореспондентите.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР