Българската академия на науките окончателно спечели дело за имот, оценен

...
Българската академия на науките окончателно спечели дело за имот, оценен
Коментари Харесай

БАН си върна имот за 43,6 млн. лв.

Българската академия на науките дефинитивно завоюва дело за парцел, оценен на 43 615 553 лева Той е в комплекса на Българска академия на науките на 4-ти километър, при спирката след хотел " Плиска ". В момента върху него, пред Института по молекулярна биология, е издигната солидна постройка на " Алфа банк ".

Доказването, че Българска академия на науките е притежател на парцела, мина през протяжни правосъдни борби на всички правосъдни инстанции, юрист на академията е известната юристка Ирен Савова, разказва уеб сайтът DeFakto.bg

Теренът от над 2800 кв.м попада в научния комплекс на Българска академия на науките, преди застрояването на него имаше зелена повърхност и пътека.

Целият имот на 4-ти километър е възложен на Българска академия на науките през 1952 година с министерска заповед, има акт за държавна благосъстоятелност от 1969 година, през 1983 година е подписан протокол сред ръководителя на Българска академия на науките акад. Ангел Балевски, министъра на просветата проф. Александър Фол и ръководителя на Държавния комитет за просвета и механически напредък Начо Папазов, че на Българска академия на науките се дава теренът за стопанисване.

Със Закона за Българска академия на науките от 1991 година на нея й се дава стопанисваното имущество, с парцелите се разпорежда Общото заседание единствено в полза на академията, а отчуждаване може да стане единствено с решение на Народното събрание. За въпросния парцел Българска академия на науките има констативен нотариален акт от 2003 година

Срещу Българска академия на науките обаче е употребен различен закон - за реституцията, от 1992 година

Той е признат след закона за Българска академия на науките, по който академията към този момент е притежател на парцела. Въпреки това парцелът е бил възобновен на доста наследници, които през 2001 година го продават на " Пи Еф Пи " ООД. Фирмата получава от основния проектант на София позволение за градеж, а през 2006 година препродава парцела на " Чардаш Трейдинг " ЕООД, който стартира градежа.

Фактическата власт върху терена е открита през октомври 2007 година, когато стартира изсичането на дърветата там и подготовката за градежа.

Българска академия на науките завежда делото през 2011 година Софийски градски съд през 2015 година отхвърля желае като необоснован. Втората инстанция - Софийският апелативен съд, се произнася назад - че Българска академия на науките е притежател на терена, и осъжда " Чардаш Трейнинг " да й съобщи владението на парцела, като академията би трябвало да заплати над 43 млн. лева " за подобренията ".

Върховен касационен съд удостоверява решението за собствеността, а връща размера на " подобренията " за ново гледане в апелативния съд. През 2017 година нов състав на Софийския апелативен съд поправя сумата за подобренията на 38 238 211 лева (стойността на сградата). Върховен касационен съд удостоверява това.

След окончателното продобиване на делото Българска академия на науките е отправила покана за капиталови оферти за парцела, защото към този момент е притежател и на терена, и на постройката.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР