Българската академия на науките излезе с остра реакция срещу т.нар.

...
Българската академия на науките излезе с остра реакция срещу т.нар.
Коментари Харесай

Харта за македонския език - коментар на проф. Васил Николов и доц. Ана Кочева

Българската академия на науките излезе с остра реакция против така наречен " Харта за македонския език ", която е била призната на 3 декември в събранието на Македонската академия на науките и изкуствата. В нея са конструирани исторически и езикови причини в отбрана на формалния език на Република Северна Македония, като обособен, независим език, определян в Скопие като " македонски ".

В " Сутрешния блок " на Българска национална телевизия тематиката разясниха проф. Васил Николов, заместник-председател на Българска академия на науките и доцент Ана Кочева, лингвист в Института за български език при Българска академия на науките.

проф. Васил Николов: За нас беше " дребна " изненада появяването на тази харта, бяхме ненапълно предизвестени, тъй като се появи едно изявление на досегашния ръководител на МАНИ акад. Таки Фити, в което засегна въпроси, които не са били в полезрението на диалозите сред двете академии. Направи един, по този начин, противен анонс, че учените в София признават импровизирано македонския език, което беше в действителност доста дразнещо.  Българска академия на науките с остра реакция против Българска академия на науките с остра реакция против "Харта за македонския език "
На 3 декември Събранието на Македонската академия на науките и изкуствата (МАНИ) е приело „ Харта за македонския език “. В нея са конструирани историчес...

По думите на проф. Николов през последните 6-7 години връзките сред двете академии са били доста положителни, като са се развивали 30 общи плана, има и взаимни изявления.

Доц. Ана Кочева сподели, че македонският е писмена районна норма на българския език, плод на политически конструкт.
Доц. Ана Кочева: Всички знаем рождената му дата - 2 август, 1944 година Мястото - манастир " Свети Прохор Пчински ". В Института за българския език доста от дълго време сме диагностицирали този език. Написали сме мнението си за неговата природа, само че в последните години прочетохме стенограмите към основаването на така наречен " македонски литературен език " и се натъкнахме на доста забавни и релативно нови обстоятелства. Те са свързани с метода, по който се конструира този език - посредством деконтрукцията на българския литературен език.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР