Българската академия на науките е обзета от еуфорията на своята

...
Българската академия на науките е обзета от еуфорията на своята
Коментари Харесай

Ботаническата градина на БАН пази растения, свидетели на две войни

Българската академия на науките е обзета от еуфорията на своята 150-годишнина – времена на възходи, падения и мотиви за национална горделивост. С сходна превратна орис е и Ботаническата градина. Градината е в състава на Българска академия на науките от 1947 година. Тя наследява учредената преди 100 години Царска ботаническа градина, която се е намирала в центъра на София и е била известна с богатите си сбирки от скални и алпийски растения.

 © БГНЕС
През интервала 1960-1968, по отношение на паметника на Съветската войска незабавно е преместена на настоящето си място в подножието на Витоша – сред булевардите „ България “ и „ Черни връх “. Във фонда на градината се съхраняват 4500 типа висши растения, което е над 1% от международното разнообразия.

Във всяка оранжерия сме избрали по нещо удивително и сме сложили по една шарена цветна въртележка с знак, че растението не би трябвало да се пропусне “, описа за БГНЕС шефът на Ботаническата градина Антоанета Петрова. „ Това, което е любопитно е на един Африкански енцефалартос сега се развива красива и ефектна оранжева шишарка. Тя е втората шишарка, която имаме при нас. Предната беше тъкмо, когато се ремонтираше Околовръстното шосе и никой не можеше да пристигна да я види “, спомни си директорката.
 © БГНЕС
Градината се гордее и с възрастни Цикасови растения от източноазиатски тип, които са претърпели 2 международни войни и бомбардировка. “Ето, това са растения с превратности “, отбелязва Антоанета Петрова.

Растенията обаче си имат потребност от своето пространство, регистрира шефът. В момента сбирката е на повърхност от два декара и половина. Може да извърши още няколко декара. Не на последно място пред проблемите на градината са неналичието на задоволително финансиране и личен състав. Нужда от повсеместен ремонт има също откритата повърхност с повече пейки.
 © БГНЕС
„ София има паркове, само че заслужава да има устроена Ботаническа градина, където хората да получават повече информация за растенията, а освен в обичайните срещи, които се вършат под надпис: „ Есенни срещи с растенията “, счита шефът.

Ботаническата градина има абстрактен план, само че поради дългите процедури по изчистването на имотния статут, по този начин и не е стартирал. Това е една от аргументите да се притегли външно финансиране. Ръководството на Ботаническата градина не се надява на държавното финансиране, защото е извънредно лимитирано за Българска академия на науките. „ Парите отиват за просвета на високо равнище. Ние сме профилирано звено, чиято цел е популяризация на знанията. От тази позиция за нас е доста по-трудно да получим финансиране “, изясни Антоанета Петрова.
 © БГНЕС
Тя обаче с горделивост отбелязва, че макар неналичието на пари Ботаническата градина е съумяла да оцелее макар всичките превратностите през последните 3 десетилетия. „ Малките пици, хиперинфлацията, тази сбирка се резервира “.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР