Българската агенция за кредитен рейтинг повиши с една степен дългосрочния

...
Българската агенция за кредитен рейтинг повиши с една степен дългосрочния
Коментари Харесай

Инвестбанк с повишен дългосрочен кредитен рейтинг

Българската организация за кредитен рейтинг увеличи с една степен дълготрайния кредитен рейтинг на Инвестбанк –  от В+ на BB-, и промени вероятността пред финансовата институция от „ постоянна “ на „ позитивна “.

Това е следващо усъвършенстване на оценката на кредитоспособността на банката през тази година, в резултат на усъвършенстваните финансовите резултати, поддържане на финансовата адекватност в оптимални рамки и усъвършенстване при индикаторите за ликвидност, означиха от институцията. Годишният обзор финансовата база на банката резервира позитивната наклонност на повишаване. Независимо от застоя, маркиран в края на 2021 година, за първата половина на 2022 година е регистриран забележителен растеж от 7,2 на 100.

В резултат на високата чиста облага за 2021 година, както и на междинния финансов резултат в средата на 2022 година, регистрирани на фона на по-слабото нарастване на личния капитал за последния интервал, възвръщаемостта на личния капитал регистрира мощно усъвършенстване и прогресивен тренд – 5,7% в края на 2021 година и 11,1% в средата на 2022 година Този резултат направи допустимо превъзмогването на известното закъснение със междинните стойности за банковата система (8,9% за 2021 година и 10,8% в средата на 2022 г.) от  последните три години, акцентират от Инвестбанк.  

Мониторингът демонстрира, че през предходната година размерът на привлечените запаси отбелязва забележителен растеж от 17,2% (14,3% - за 2020 г.) за втора поредна година. Корпоративните и институционални депозити не престават мощно да нарастват и през първото полугодие на 2022 година (с 19,7% за шестте месеца на годината).

Сумата на активите резервира своя доста висок годишен растеж – с съвсем същия размер – 15,6% в края на 2021 година, след този от 15,9% за миналата 2020 година (предшестван от единствения годишен спад на за обсъждания интервал през 2019 година от 10,5%).

Брутният кредитен портфейл на банката регистрира растеж от 2,6% в края на 2021 година

 

Докладът на БАКР демонстрира доста усъвършенстване на качеството на заемите, намаляване на равнището на необслужваните заеми в портфейла, които са на относително високо за системата ниво при ниска степен на покритие с преоценки. За 2021 година подобрението е даже по-значимо от миналата година, като сумата на влошените експозиции се свива фрапантно с 41,2% на годишна база при забележителен спад на каузи на тези заеми в брутния кредитен портфейл до 11,7%.

Заключението на анализаторите е, че подобрението на тези съществени за качеството на заемите индикатори се дължи значително на посоченото понижение на абсолютния размер на необслужваните заеми, в сравнение с растежа на брутните заеми.

От началото на 2022 година Инвестбанк трайно резервира сумата на балансовото си число над 2,5 милиарда лева, което доближава 2,89 милиарда лева към края на третото тримесечие. Това е най-високото равнище, регистрирано до момента, а положителният резултат се дължи главно на повишаване на кредитния портфейл и портфейла от скъпи бумаги. Брутният кредитен портфейл на банката доближи до 1,06 милиарда лева от началото на годината до края на септември. В исторически проект това е най-високата сума на портфейла, достигана към завършен регистриран интервал досега.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР