Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) си взема помещенията,

...
Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) си взема помещенията,
Коментари Харесай

Агенцията по храните си връща помещенията на Капитан Андреево

Българската организация за сигурност на храните (БАБХ) си взема пространствата, наети от компанията “Евролаб 2011” на Капитан Андреево, в които сдружението обитаваше лаборатория за извършваше на проби за пестициди на влизащите от Турция плодове и зеленчуци. Фирмата “Евролаб 2011” обаче остава оператор на пункта, отговарящ за товарите на превозвачите. От 20 май лабораторията на “Евролаб 2011” на процедура не работеше, тъй като страната стартира сама да прави тези проби в лабораторията си в София. Скандалът набра скорост откакто излезе запис за евентуално предлаган рушвет на шефа на БАБХ проф. Христо Даскалов, закани към депутати от “Продължаваме промяната”, а в изявление за Mediapool зам.-министърът на земеделието Иван Христанов уточни, че точно.

За издадената заповед за освобождение на пространствата на БАБХ от “Евролаб 2011” се разбра. Изнендващо обаче се оказа, че самата заповед в раздел " Заповеди " - “Граничен надзор ". Заповедта на шефа на БАБХ е издадена в петък и 14-дневният период за освобождението на постройката изтичат на 15 юли, показва още " Свободна Европа ".

От БАБХ потвърдиха пред Mediapool, че компанията “Евролаб 2011” продължава своята активност на пункта като оператор - отговорно лице за товарите. В изявлението си пред Mediapool зам.-министър Иван Христанов също посочи това и даже описа, че тази активност, реализирана от компанията се случва според евродиректива.

“Явява се лице, отговорно за товара, т.е. компания, която съставлява превозвачите пред формалния надзор. Т.е. един камион като дойде, подобен оператор би трябвало да го упъти, да му спомага с документите, в случай че бъде повредена стоката с товарно-разтоварната дейност; да застане един тип на страната на транспортната компания и така нататък “, уточни тогава Христанов. Предстои тази активност да стартират да извършват и нови компании.

Преди броени дни против дейностите на страната, която от 20 май пое напълно фитосанитарните лабораторни проби. От месец май фитосанитарният надзор на границата се прави от Българската организация по храните (БАБХ). Преди това монополът върху този печеливш бизнес беше възложен с 10-годишен контракт за наем на частната компания “Интерпред Еврологистик”, представлявана от Размиг Керопе Чакърян, прочут като " Ами ". А през тази година въпросната компания бе сменена от нова - " Евролаб 2011 ". Неин притежател е Васил Димитров, само че инспекция на уеб страницата откри връзки с търсения от Интерпол в предишното за присъединяване в проведена престъпност Христофорос Аманатидис-Таки и партия ГЕРБ. Споменатият Васил Димитров преди този момент е работил за компанията на Чакърян.

Преди месец изтече запис седмица изтече с изказване, че запечатва момента, в който на Даскалов е препоръчан рушвет, с цел да резервира активността на пункта на частната компания " Евролаб 2011 ". В анонимния запис непосредствено не се приказва за пари и рушвет, а за " документи ".

Даскалов публично удостовери достоверността на записа и уточни, че с него е разговарял проф. Пламен Моллов. Моллов е някогашен началник на Агенцията по храните по времето на кабинета " Орешарски ", а сега е в инициативния комитет на Стефан Янев. Самият.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР