Българската агенция по безопасност на храните констатира огнище на високопатогенна

...
Българската агенция по безопасност на храните констатира огнище на високопатогенна
Коментари Харесай

Откриха огнище на птичи грип в Хасковско

Българската организация по сигурност на храните установи огнище на високопатогенна инфлуенца вид " А " по птиците в животновъден обект в землището на село Криво поле, област. Това оповестиха от организацията.
Инфекцията е била открита в обект за развъждане на кокошки носачки и е доказана от Националната референтна лаборатория в София. Това е петото огнище на болестта у нас от началото 2021 година, означават от държавното ведомство. Оттам допълват, че за болестта при птиците няма ваксина, издадена е заповед на изпълнителния шеф на БАБХ за оповестяване и ограничения за надзор на огнище на инфлуенца по птиците. В обекта са били отглеждани близо 40 000 птици, като подозрението за заболяване измежду тях е било подбудено от нараснала смъртност.
 Птичият грип подвигна цената на яйцата в Полша Птичият грип подвигна цената на яйцата в Полша
Разпространението на птичи грип удари снабдяването с яйца в Полша поради загубата на кокошки-носачки. Болестта провокира проблеми и ср...
Предстои евтаназиране по човечен метод и неутрализиране на останалите в животновъдния обект болни и контактни птици, под формален контрол и по метод, недопускащ разпространение на заболяването, се добавя в известието. Около птицефермата е била избрана трикилометрова защитна зона, в която попадат три обитаеми места, и 10-километрова следена зона, в която попадат 14 обитаеми места. Извършва се епизоотично изследване, което да откри повода за навлизане на болестта в обекта.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР