Българската агенция по безопасност на храните е открила заразени животни

...
Българската агенция по безопасност на храните е открила заразени животни
Коментари Харесай

Директорът на БАБХ: Мерките за евтаназиране на животните са правилни

Българската организация по сигурност на храните е разкрила инфектирани животни във всяко от стадата, които унищожава. Директорът на организацията изясни, че шансът и другите животни да заболеят е 95% и в случай че страната не вземе ограничения - може да бъде изолирана от интернационалните пазари на мляко и месо.

Дамян Илиев, изп. шеф на Българската организация по сигурност на храните: До момента са умъртвени близо 4000 животни, в засегнатите села остават още към 500 живи. Според организацията по храните месото и млякото им може да се употребяват единствено след термична обработка. Стараем се да ограничим болестта в дребен район, тъй че да не може да бъде обиден по-голям район или цялата страна.
По думите на Илиев сега има над 700 чумни огнища в Турция и заболяването е пристигнала у нас най-вероятно оттова. Именно поради бързото разпространение на заболяването са нужни незабавни ограничения за умъртвяване на овцете и козите. Утре у нас идват представители на Европейската комисия, които ще ревизират ограниченията са задоволителни.
Дамян Илиев, изп. шеф на Българската организация по сигурност на храните: В случай, че те не са съгласни, че сме задоволително прецизни в контрола е допустимо да бъдат върнати глобите назад за областите Ямбол и Бургас.
В случай, че не бъде овладяна болестта, България няма да има право да изнася млечни и месни артикули за интервал от 2 години.
Дамян Илиев, изп. шеф на Българската организация по сигурност на храните: Имам две кучета и два коня и цялостен живот се занимавам с животни. Бил съм практикуващ доктор към 20 години, нямаме такива предпоставки и в нито един ветеринарен доктор го няма това нещо - да търси метод да убива животни.
Дамян Илиев сподели, че незабавно би подал оставка, в случай че министърът на земеделието я изиска. Изплащането на компенсациите ще се забави, с цел да бъдат увеличени плануваните суми.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР