Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва извънредни тематични

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва извънредни тематични
Коментари Харесай

Тръгват извънредните проверки по магазините за Великден и Гергьовден

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) стартира изключителни тематични инспекции в цялата страна във връзка идните публични празници Великден и Гергьовден. Засилените инспекции ще започват през днешния ден и ще продължат до 6 май 2019 година в това число. Инспекторите от отделите „ Контрол на храните “ при съответните регионални дирекции по сигурност на храните (ОДБХ) ще ревизират обекти за произвеждане и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, хранилища за търговия на едро с храни, заведения за публично хранене и търговски обекти за търговия на дребно с храни, пазари и борси, находящи се на територията на съответната област.

Инспекциите са отвън плановия надзор и ще се концентрират върху производството и търговията на обичайно предлаганите храни за празничната трапеза  – агнешко месо, козунаци, яйца, в това число боядисани яйца, пресни зеленчуци и други, както и на боите за яйца.

В рамките на тематичните инспекции в комерсиалната мрежа и заведенията за публично хранене инспекторите на БАБХ ще наблюдават за вярното предпазване на храните, съблюдаване на периодите на предпазване, съществуване на здравна маркировка на трупното месо, вярното етикетиране и маркиране на яйца, в това число недопускане на яйца от клас „ B “ в комерсиалната мрежа, съблюдаване на Системата за ръководство сигурността на храните, както и за съществуване на документи за генезис и сигурност.

В индустриалните обекти ще се ревизира за произхода, периодите и изискванията на предпазване на употребяваните първични материали и храни, съществуване на софтуерна документи за създаваните храни, вярното етикетиране на храните и съпътстващите храните документи и сходството им с нормативните условия на българското и европейското законодателство.

Тази година, за по-добра осведоменост на потребителите за страната на генезис на  дребни преживни животни (ДПЖ), ще се слага здравна маркировка на трупно месо в разнообразни цветове. Тя ще отбелязва произхода на месото в съответни два цвята – наследник и червен с мастило за хранителни цели. За месото от ДПЖ с генезис България здравната маркировка ще е със наследник цвят. При месо с генезис друг от български (заклано в българска касапница, само че с непознат произход) маркировката ще е в червен цвят. При слагането ѝ и в двата случая би трябвало да се съблюдава условието да е на външната повърхнина на кланичния мъртвец, по подобен метод, че в случай че той се разреже на половини или четвъртини всяко парче да има здравна маркировка.

Предвиждат се изключителни инспекции и на пазарите на живи животни. На тях ще се следи за идентификацията на живите животни, в това число паспорти, ветеринарномедицински свидетелства за напредване на животни към и от пазара и отразяването им в Интегрираната осведомителна система на БАБХ – ВетИС, сходството на транспортните средства, с които се придвижват животните, както и ветеринарно-санитарните условия и водената документи от притежателя или шефа на пазара.

При нужда, в инспекциите ще оказват подпомагане и представители на Икономическа полиция към регионалните дирекции на Министерството на вътрешните работи (ОДМВР), които ще се включат в границите на тяхната подготвеност.

Целта на изключителните тематични инспекции е да се обезпечи сигурност на предлаганите храни, да се подсигурява сигурността и здравето на потребителите при увеличеното търсене и предложение на избрани артикули и хранителни артикули по време на празниците Великден и Гергьовден, както и да се предотврати всеки опит за злоупотреби от недобросъвестни производители и търговци, притежатели на заведения, с цел да могат потребителите умерено да посрещнат празничните дни.

Дежурни инспектори към Българската организация по сигурност на храните ще ревизират обектите по време на празниците и в почивните дни. Те ще правят инспекции по сигнали на консуматори, които ще могат да подават онлайн сигнали за нередности или да употребяват за това горещия телефон на БАБХ – 0700 122 99.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР