Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) взе извънредно 300

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) взе извънредно 300
Коментари Харесай

БАБХ взе 300 проби от готови за консумация храни за наличие на Листерия

 Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) взе изключително 300 проби от подготвени за консумация храни за съществуване на листерия моноцитогенес, оповестиха от организацията.

Пробите са взети от три групи артикули, в които е най-вероятно развиването на бактерията: месни сурово-сушени артикули - 143 проби, сирена с къс интервал на зреене - 78 проби и пушени, веяни и мариновани рибни артикули 79 - проби. Продуктите са с генезис България, Европейски съюз и трети страни.

Установени са две несъответствия, за които са подхванати всички нужни дейности за евакуиране от пазара на засегнатите храни и за попречване на нови случаи на замърсяване. В единия случай бактерията е открита в пушена скумрия на шайби, създадена в България, а във втория в домакински свински суджук, също българско произвеждане.

Извънредните инспекции са извършени по самодейност на БАБХ по отношение на открити случаи на листерия в храни в къс интервал от време.

Агенцията организира регулярен мониторинг на храните, пуснати на пазара, за инспекция на успеваемостта на прилаганите от производителите и търговците ограничения за обезпечаване спазването на микробиологичните критерии. В случай на установени несъответствия, неотложно се подхващат всички законови ограничения за гарантиране на оптималната отбраната на здравето на потребителите, твърдят от БАБХ.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР