Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира нови случаи

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира нови случаи
Коментари Харесай

Нови случаи на африканска чума у нас

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) установи нови случаи на Африканска чума при диви прасета в община Алфатар, област Добрич и в община Тервел, област Силистра.
Изпитването на взетите проби от Националната референтна лаборатория в София удостовери, на 19 и 21 март 2019 година, съществуване на вируса при общо 3 животни. Това са следващите случаи на болестта у нас за 2019 година, оповестиха от организацията по храните.
За интервала от 31 август 2018 година до 20 март 2019 година са доказани 1 огнище при домашни прасета в стопанство вид „ заден двор “ в област Варна и 27 позитивни за Африканска чума диви прасета в областите Силистра, Добрич и Варна. Последните са открити при диви свине, открити при претършуване на районите вследствие на осъществяване на заповеди на изпълнителния шеф на БАБХ.
Продължава осъществяването на клинични прегледи и лабораторен надзор на болестта в засегнатите и високорискови области Силистра, Добрич и Варна от първия случай на Африканска чума по свинете (АЧС) през 2018 година до този миг.
Съгласно Стратегията на Европейския съюз за АЧС (SANTE 7113/2015) и правилата за регионализация при контрола на болестта при диви прасета, и поради локализацията на всички позитивни случаи до момента, са основани инфектирана и буферна зони. Не стопират дейностите по претършуване в инфектираните зони за разкриване на заболели животни или трупове на диви прасета.
Агенцията ще прави непрекъснати клинични прегледи за Африканска чума при домашни прасета и ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни прасета като осъществяване на Програмата за профилактика и контрол на заболяването в България. В трите области се организират регулярни съвещания на регионалните и общинските епизоотични комисии.
БАБХ припомня, че прасетата в стопанства „ заден двор “ би трябвало да се отглеждат затворени и при засилена биосигурност, и да нямат контакт с диви свине. Неспазването на разпоредбите за биосигурност при ловуване, както и ниската биосигурност при развъждане на прасета в домашни условия, са основни за преместване на болестта от дивите към домашните прасета.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР