Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши през февруари

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши през февруари
Коментари Харесай

За месец: БАБХ извърши 11 658 проверки, състави 103 акта

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) извърши през февруари общо 11 658 инспекции на обекти за произвеждане, търговия на едро и дребно с храни и заведения за публично хранене в цялата страна. Проверките са по планов формален надзор, по тъжби и сигнали на жители и засилени тематични инспекции по отношение на туристическия сезон.

Съставени са общо 103 акта за административно нарушаване, издадени са 591 наставления, а общият брой затворени обекти с краткотрайно прекратена активност е 13.

8153 кг са възбранените и ориентирани за заличаване храни от скотски и неживотински генезис с изминал период на валидност, без здравна и идентификационна маркировка, без етикет на български език, без документи за генезис, погрешно предпазване, с неподходящ резултат по микробиологичен индикатор Ешерихия коли.

Във връзка с огнище на заболяването Инфлуенца по птиците от края на януари е проведено осъществяване на проследимост на добитото месо и снесените яйца и вследствие на подхванатите ограничения за ограничение разпространяването на болестта, са възбранени и ориентирани за заличаване 3384 яйца.

От 23.01. до 24.02.2023 година БАБХ е направила 724 засилени инспекции (извън настоящия формален контрол) по отношение на определяне на нерегламентирани продажби на пчелен мед на пазари, крайпътни места с спонтанни щандове и продажба от транспортни средства.

При инспекциите са открити някои несъответствия, за които са издадени 15 акта, по отношение на търговия на пчелен мед в нерегистрирани обекти и от нерегистрирани производители. 5 са предписанията по отношение на погрешно етикетиране (липса на период на валидност, място на генезис, номер на пчелина) и без документи за генезис. Унищожени са 116,8 кг пчелен мед без етикетировка, без документи за генезис, както и без регистрация по Наредба 26/14.10.2010 г.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР