Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши през февруари

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши през февруари
Коментари Харесай

БАБХ отчита 11 658 проверки през февруари, съставени са 103 акта за нарушения

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) извърши през февруари общо 11 658 инспекции на обекти за произвеждане, търговия на едро и дребно с храни и заведения за публично хранене в цялата страна.

Проверките са по планов формален надзор, по тъжби и сигнали на жители и засилени тематични инспекции по отношение на туристическия сезон.

Съставени са общо 103 акта за административно нарушаване, издадени са 591 наставления, а общият брой затворени обекти с краткотрайно прекратена активност е 13, оповестяват от БАБХ.

8153 кг са възбранените и ориентирани за заличаване храни от скотски и неживотински генезис с изминал период на валидност, без здравна и идентификационна маркировка, без етикет на български език, без документи за генезис, погрешно предпазване, с неподходящ резултат по микробиологичен индикатор Ешерихия коли.

Във връзка с огнище на заболяването Инфлуенца по птиците от края на януари е проведено  извършване на проследимост на добитото месо и снесените яйца и вследствие на подхванатите ограничения за ограничение разпространяването на болестта, са възбранени и ориентирани за заличаване 3384 яйца.

От 23.01. до 24.02.2023 година БАБХ е направила 724 засилени инспекции (извън настоящия формален контрол) по отношение на определяне на нерегламентирани продажби на пчелен мед на пазари, крайпътни места с спонтанни щандове и продажба от транспортни средства.

При инспекциите са открити някои несъответствия, за които са издадени 15 акта, по отношение на търговия на пчелен мед в нерегистрирани обекти и от нерегистрирани производители. 5 са предписанията по отношение на погрешно етикетиране (липса на период на валидност, място на генезис, номер на пчелина) и без документи за генезис. Унищожени са 116,8 кг пчелен мед без етикетировка, без документи за генезис, както и без регистрация по Наредба 26/14.10.2010 г.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР