Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши 2 442

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши 2 442
Коментари Харесай

БАБХ издаде 18 акта за нарушения в заведения и търговски обекти по българското Черноморие

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) извърши 2 442 инспекции в заведения и търговски обекти по отношение на летния туристически сезон на териториите на Областна дирекция по сигурност на храните (ОДБХ) Варна, ОДБХ Бургас и ОДБХ Добрич. Засиленият надзор обгръща интервала 03.07.2020 до 10.09.2020 година, в това число. Това оповестиха от пресцентъра на БАБХ.

За установени несъответствия са формирани 18 акта за определяне на административно нарушаване (АУАН) и са връчени 183 наставления на бизнес операторите, показват още от организацията.
Възбранени и ориентирани за заличаване са 103 кг и 400 грама храни. От тях 39,6 кг са от скотски генезис (с изминал период на валидност, без етикетировка и без маркировка или погрешно съхранявани), 23 кг риба и рибни артикули без етикети и 40,8 кг храни от неживотински генезис (с изминал период на валидност и без етикетировка).

Най-често са били установени нарушавания като търговия с храни без маркировка за генезис и валидност, несъответствия при етикетиране на храните, взаимно предпазване на другите групи храни, изискващи друг температурен режим, незадоволителна хигиена на обекта, както и неспазване от личния състав на процедурите за противоепидемичните ограничения, свързани с COVID-19.

По време на летния туристически сезон проверяващите инспектори не са установили произшествия вследствие на консумация на храни на териториите на ОДБХ Добрич, ОДБХ Варна и ОДБХ Бургас.

Проверките са обхванали обекти за търговия на дребно с храни, на преносими, краткотрайни и сезонни обекти, такива с активност кетъринг, на заведения за публично хранене, в това число намиращи се на територията на хотелски комплекси, туристически обекти предлагащи услугата "all inclusive " и други. Целта на инспекциите беше определяне сходството на обектите с условията на настоящото законодателство, се показва още в известието.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР