Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши 1736 засилени

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши 1736 засилени
Коментари Харесай

След проверките на БАБХ по Черноморието: Унищожени са над 170 кг храни

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) извърши 1736 засилени инспекции в обекти за търговия на дребно с храни, преносими, краткотрайни и сезонни обекти, обекти с активност кетъринг, заведения за публично хранене, включително такива, намиращи се на територията на хотелски комплекси и туристически обекти, предлагащи услугата „ all inclusive “ на териториите на Варна, Бургас и Добрич. Проверките обгърнаха интервала 01.06. – 15.09.2022 година включително, във връзка летния туристически сезон по Черноморието.

От осъществените 1736 инспекции, 72 са по сигнали и тъжби на жители.

Възбранени и ориентирани за заличаване са 135 кг храни от скотски генезис, заради липса на етикети или с изминал период на валидност, както и 37 кг храни от неживотински генезис, заради неспазване на указаните от производителя условия или с изминал период на валидност.

Издадени са 3 заповеди за прекъсване на цялата активност на обекти, също 29 акта и 151 наставления по отношение на неприятна хигиена, обекти без регистрация по Закона за храните, неспазване на условията по отношение на етикетиране на храни, храни с изминал период на валидност, несъответствия по сграден фонд и други.

При инспекциите инспекторите от „ Контрол на храните “ са подчертали на правилното етикетиране на предлаганите млечни артикули в проверяваните обекти и осъществяване на проследимост на техните снабдители, както и дали са обезпечени подобаващи условия за измиване и стерилизация на работния инвентар, уместно работно облекло и персонални защитни средства. В обектите за публично хранене е осъществявана инспекция дали работещите лица имат постоянно заверени персонални здравни книжки.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР