Българска ваксина срещу Covid-19 се разработва в Департамента по имунология

...
Българска ваксина срещу Covid-19 се разработва в Департамента по имунология
Коментари Харесай

Два прототипа на българска ваксина срещу Covid-19 разработват в БАН

Българска ваксина против Covid-19 се създава в Департамента по имунология (с началник проф. Андрей Чорбанов) към Института по микробиология при Българска академия на науките. Първият първообраз е подготвен от зимата на предходната година. В момента имунизацията се тества на лабораторни животни за имуногенност, сигурност и успеваемост , изясни пред Радио София проф. Пенка Петрова – началник на Института по микробиология към Българска академия на науките.

В начален стадий е създаването на втори първообраз.

 „ Когато успеем да потвърдим всички качества на имунизацията, ще се опитаме да ангажираме огромна фармацевтична компания за провеждането и на клинични изпитвания при фаза 1, 2 е 3 при хора “, добави проф. Петрова.

И двете разработки са на друг принцип , спрямо познатите препарати, които към този момент са позволени за приложение. Ако българска ваксина стане сполучлива, тя ще може да се употребява и против зараждащи разновидности на ковид. Ще бъдат постоянни и при 4 градуса . Ще бъде изработен опит за основаване и под формата на спрей .

Доста некоординирани бяха дейностите на европейските институции във връзка с имунизацията на AstraZeneca, разяснява още проф. Петрова:
„ Аз се имунизирах и нямам странични резултати. Такива се видяха при млади дами с наднормено тегло, пушачи и приемащи противозачатъчни средства. Много дребна група хора могат да се тормозят. “

Според персоналните усещания на микробиолога, тази ваксина се приема добре от по-възрастните хора.

Чуйте диалога на Антония Каменичка с проф. Петрова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР