Българска академия на науките и община Банско отбелязаха 300 години

...
Българска академия на науките и община Банско отбелязаха 300 години
Коментари Харесай

В Банско отбелязаха 300 години от рождението на Паисий Хилендарски

Българска академия на науките и община Банско означиха 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „ История славянобългарска “.

Честванията започнаха с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Св. Паисий в града. Венци сервираха ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски, министърът на образованието Николай Денков, кметът на Банско Иван Кадев, духовници и учени.

„ Трудът на Паисий не е огромен по размер, на значимостта му е голяма за България , с цел да я има във типа си през днешния ден. Колегите историци ще погледнат от научна позиция за въздействието на труда му както за историята, по този начин и във връзка с самото Възраждане “, сподели ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски.

На четирите колони във фоайето на Начално учебно заведение " Св. Паисий Хилендарски " са сложени 300 керамични плочки , на които 270 възпитаници и 30 учители са нарисували перото на Паисий , с което е писал историята си.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР