Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва засилени проверки

...
Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва засилени проверки
Коментари Харесай

Засилени проверки по магазини, складове и цехове за Великден и Гергьовден


Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) стартира засилени инспекции на обекти за произвеждане и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, хранилища за търговия на едро с храни, заведения за публично хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и тържища, по отношение на идните публични празници (Великден и Гергьовден).

В интервала от 06.04.2020 година до 08.05.2020 година, в това число, във фокуса на засиления надзор попадат производството и търговията на обичайно предлаганите за празниците храни (агнешко месо, козунаци, яйца, в това число боядисани яйца, пресни зеленчуци), както и на багра за яйца. Ще се следи за произхода и вярното предпазване на първични материали и храни, за правилното етикетиране и маркировка.

По отношение на предлагането на трупно агнешко месо ще се управлява съществуването и цвета на здравна маркировка (син цвят – с генезис България, червен цвят – с генезис, друг от българския, в сходство със Заповед № РД 11-631/25.03.2019 г.), а също по този начин и дали търговците дават на видно място информация за страната на генезис на месото.

Инспекторите ще селедят строго метода на предпазване, етикетирането и маркирането на яйцата (включително недопускане на яйца от клас “B ” в комерсиалната мрежа). Ще се вземат проби за лабораторно изпитване от яйцата с генезис Европейски Съюз и трети страни.

По време на формалните празници 17.04.2020г. - 20.04.2020г. включително, на 01.05.2020г. и на 06.05.2020г. ще бъдат обезпечени дежурни чиновници в ОДБХ, които да обезпечават активността на контролния орган и да реагират на сигнали на жители.

До края на оповестеното в страната изключително състояние по отношение на пандемията от COVID-19, БАБХ продължава да прави засилени инспекции в обектите за произвеждане и търговия с храни, и заведения за публично хранене, които подготвят и доставят храна до краен консуматор. Проверките включват потребление на уместно защитно работно облекло, химични субстанции и съоръжение за дезинфекция  и защитни средства (ръкавици /при нужда и според от естеството на работа/ и маски) от чиновниците, заети в производството, предлагането и доставката на храни; честотата на провежданата стерилизация.

Ще се следи основани ли са условия, които попречват директния допир на клиента с непредварително опаковани храни като се изключи плодове и зеленчуци; за съществуване на информация на видно място за потребителите, че плодовете и зеленчуците преди приложимост следва да бъдат добре измити, като при опция бизнес операторът да обезпечи еднократни найлонови ръкавици/пликове/торбички и други с оглед понижаване риска от замърсяване на продуктите;

Специално внимание се обръща на записите по Системата за ръководство на сигурността на храните, по-конкретно за хигиена и стерилизация на пространства, инвентар и софтуерно съоръжение, и хигиена и здравен статус на личния състав.

БАБХ напомня, че сигнали за нередности приема на Горещия телефон – 0700 122 99 и през онлайн формата на уеб страницата.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР