Българо-американското взаимодействие за модернизацията на българските въоръжение сили, сътрудничеството в ...

Българо-американското взаимодействие за модернизацията на българските въоръжение сили, сътрудничеството в

Киберсигурността и сътрудничеството край Черно море обсъдили Панайотов и Бойър

Българо-американското взаимоотношение за модернизацията на българските въоръжение сили, сътрудничеството в района на Черно море и в областта на киберсигурността разискаха министър Георги Панайотов и заместител-асистент секретарят по отбраната на Съединени американски щати Спенсър Бойър .

Срещата им бе в Министерството на отбраната. На нея участваха още заместител-министърът на отбраната Пламен Йорданов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов .
 Американски изтребители F-15 E упражняват с наши военни на учението
Американски изтребители F-15 E упражняват с наши военни на учението " Castle Forge-2021 "

От 25 до 29 октомври 2021 година екипажите на петте а F-15Е ще бъдат в авиобаза Лариса

Двамата споменаха и напредъка по осъществяването на 10-годишната Пътна карта за съдействие в отбраната (2020-2030 г.) , както и провеждането на взаимни учения и тренировки.

Въпросите за стратегическото партньорство сред България и Съединени американски щати в областта на отбраната разискаха министърът на отбраната на Република България Георги Панайотов и заместител-асистент секретарят на отбраната на Съединени американски щати по политиката за НАТО и Европа Спенсър Бойър.

По думите на министър Георги Панайотов с изключение на за засилването на двустранното отбранително съдействие, осъществяването на заложените приоритети в 10-годишната Пътна карта подкрепя и усилията на българската страна за осъществяването на националните уговорки, обвързвани с Целите на силите на НАТО. В тази връзка той означи, че за българската страна е от извънредно значение двете страни да продължат да извършват контрактуваните приоритети и насоки на работа, целящи постигането на съответни и измерими резултати.

Заместник-асистент секретарят по отбраната на Съединени американски щати Спенсър Бойър посочи приноса на България за възпирането на зловредните действия във връзка с сигурността в района и справедливото шерване на отговорностите в границите на НАТО , осведомят от МО.

Бойър е благодарил на българската страна за опциите, които дава за провеждането на взаимни учения и тренировки със силите на Съединени американски щати. Спенсър Бойър съобщи, че България е благонадежден съдружник в НАТО и изрази желанието на американската страна да продължи развиването и надграждането на натовареното съдействие в отбраната сред двете страни. Той добави, че както държавният глава Байдън e удостоверил на Срещата на върха на деветте в Букурещ през май 2021 година, актуалната американска управа се ангажира с укрепването на евроатлантическите връзки , пишат от пресцентъра на военното ведомство.

Източник: news.bg