Българката има IQ 192 от 200 възможни точкиОбичаме да коментираме

...
Българката има IQ 192 от 200 възможни точкиОбичаме да коментираме
Коментари Харесай

Даниела – най-интелигентната жена в света

Българката има IQ 192 от 200 вероятни точки


Обичаме да разясняваме в какъв брой неуместна страна живеем. Но вижте историята на Даниела Симидчиева, най-интелигентната жена в света. Известна част от живота й минава в мизерия, за какво ли? Защото у нас никой не ти ще акъла. Дори и неуместна сентенция си имаме за това – “Не ми давай ум, пари ми дай ”.

Когато през 2003 година коефициентът й на просветеност от “Менса ” – IQ едвам не “удря тавана ” – 192 от 200 вероятни точки, тя живее с трите си деца в студена, неуютна квартира от 12 квадрата, а заран ги храни с филии с маргарин.
 dav  50-3  50-11-s_blagostina  50-12-tradicionnijat_mi_junosheski_vid  50-5-viden_stachnik_knsb  С щерка си Елена на избори.  50-6-skalno_katerene_haramijska_peshtera  50-2  50-9-kato_izpalnitelen_direktor_na_babti  50-4-v_shanhaj
Типичен български парадокс: “Българската Мария Кюри ”, “Жената с коефициент на просветеност, по-висок от този на Айнщайн ”, както я величаят международните медии, работи на мизерна заплата в дребна печатница и едвам съумява да си заплати наема.

Невероятните резултати от теста й стигат до медиите 2 години, откакто поставя изпита в “Менса ”. Светът е шокиран – някаква българка е постигнала резултат, по-висок от този на гения Айнщайн! Как е допустимо това?!

Тогава няма мобилни телефони и домашният й загрява от позвънявания от целия свят. А тя живее мизерно с дъщеричките си (най-голямата Елена към този момент е омъжена и е отделно). Със междинната си щерка Цветелина спят на кревати на 2 етажа като в казарма. На отсрещното легло е най-малката – Петя. Разстоянието сред леглата е толкоз малко, че нощем, като иззвъни телефонът, тя, още сънена, става, блъска се в тъмното в леглата, с цел да се добере до телефона, преди да са се събудили децата. Вдига слушалката и дава изявленията на британски и съветски за целия свят… “Аз се пробвам да приказвам по-тихо, а децата ми, миличките, седнали двете в креватчетата, гледат ме необичайно и питат: “Мамо, за кого даде това изявление? ”. Викам, ми не знам, звънят ми отвред ”, спомня си Даниела.

Тя има 5 висши образования, две от които съвсем приключени: стопанска система на вътрешната търговия, социология, педагогика и промишлено инженерство. Следвала е и британска лингвистика, и електроника. Била е в управителния съвет, заместник-председател и ръководител на “Менса България ”.

Когато “избухва демокрацията ”, Даниела се въодушевява от концепциите за революционни каузи и става ръководител на КНСБ в община Благоевград. По-късно я изключват от Техническия университет, тъй като не се е вестявала повече от 2 години – поради “революционните каузи ”. По същото време в Благоевград откриват сходна компетентност – електроника и автоматика, която тя приключва сполучливо, само че взема решение да не работи като инженер. Тъй като постоянно е желала да се занимава с “по-социо ” науки, записва магистърски курс по социология редом в ЮЗУ и отдалечено в университета в Лунд, Швеция. Докато учи там, записва и британска лингвистика.

Тогава обаче идва разводът, след който за самотната майка с 3 деца става непостижимо да заплаща 220 лева за последния учебен срок лингвистика.

Раздялата със брачна половинка я връхлита след 20-годишен благополучен и сполучлив брак. Само за 40 дни отслабва с 30 кг, а идващите 3 месеца – с още 12 кг. По-късно лекарите се чудят по какъв начин въобще е оживяла при такова внезапно събаряне на тежестта. Спасява я майчинският инстинкт. Мъжът й има одобрена процедура и клиентела като стоматолог в Благоевград и Даниела взема решение тя да се изнесе от там. Децата й са към този момент огромни и сами вземат решение да останат с нея.

През 2002 година се придвижват в София на квартира. Даниела се хваща на първата работа, която намира – в дребна печатница, сякаш като счетоводител, само че против мизерни пари тя прави какво ли не. Тогава четирите девойки се сблъскват с същинското лице на мизерията: “Квартирата беше извънредно студена, в панелен блок, сред панелите имаше такива огромни цепнатини, че чак сняг влизаше в стаята. Можехме да отопляваме единствено една стая и живеехме в нея. Нощем аз и две от дъщерите трябваше да спим в другата студена стая. Слагахме си шапки ушанки, обличахме палта и се увивахме в леглата, толкоз беше студено. Докарах от Благоевград газова печка, тъй като токът беше доста безценен. Като я пуснах, и като потекоха едни води по стените… От конденза. Казах си, аз по този начин ще си уморя децата, тая влага е ужасна за белия дроб… ”

Първите месеци парите не й стигат за храна. Става заран преди 4.30 часа и още по пижама пече филийки, само че не може да си разреши масло, а ги маже с маргарин. Половината от филийките ръси с шарена сол, другата половина маже с на ниска цена конфитюр. Тогава междинната й щерка живее с приятеля си при тях, той е без работа и би трябвало да обезпечи закуска за пет индивида, с цел да не вървят гладни на учебно заведение и работа.

Да си по-умен от шефовете е същинска покруса и Даниела се сблъсква с това, когато кандидатства за брокер в известна компания. На тест получава най-високия резултат измежду всички чиновници в компанията. Собствениците, също брокери, са с по-нисък резултат от нея.

Някъде през оня леден и гладен интервал в живота на Даниела се появява “Менса ”. Нейна другарка я подтиква да се яви, светът е покъртен от резултата й, а тя самата не осъзнава какво е постигнала, до момента в който в София не идва Джон Рейвън – младши, синът на създателя на тестванията в “Менса ”. Тогава почетният ръководител на “Менса България ”, починалата Росица Алексиева, му загатва, че има една дама с IQ 192 при 200 вероятни точки. Рейвън е покъртен: “Аз се тормозя да приказвам пред такава аудитория… Трудно ми е да си го показва ”. Тестът на “Менса ” в този момент е изменен. Вече горната граница е 156 точки и резултатите над тази цифра се означават със 156+. Така че никой не може да усъвършенства върха на българката и тя си остава доживот най-интелигентната жена в света.

“По-правилно е най-интелигентна, а не най-умна ”, акцентира Даниела.

Най-нормалният процес при подобен международен медиен взрив би бил най-тази дама да получи почести, популярност и най-сетне – добре платена работа… Нищо сходно.

“Обидно ми беше, че където и да подадях молба, не ме пробваха даже, по документи ме отхвърляха. Дори не ме канеха на изявление! На едно място позицията беше за учител на възрастни. Минах през всичките 5-6 кръга, с елиминации, на финала ми споделиха, че съм била “прекалено авторитетна ” за тази работа ”, споделя дамата.

Тя по този начин и не “монетизира ” ненадминатия си връх у нас. Но японци се пробват да го създадат. Представители на “Фуджи ” желаят да снимат филм за нея и й оферират да я направят… туристически обект. “Децата се смяха, споделиха, майко, ти ще си 101-вият туристически обект в България ”, споделя Даниела. Идеята е, защото доста японци посещават родната къща на сумо звездата Калоян Махлянов – Котоошу, да им оферират да вършат обикновен тест за просветеност, а Даниела да им подпечатва резултатите и те да си вървят в Япония удовлетворени и щастливи. Хубавата концепция обаче по този начин и не се довежда до край.

През 2011 година от Вътрешна македонска революционна организация я канят като претендент за вицепрезидент дружно с “войводата ” Красимир Каракачанов и тя като типична македонка и огромна родолюбка се включва. “Колегите и до момента споделят за мен “тая луда македонка ”. В хубавия смисъл – споделя Даниела. – По-скоро съм откровена и открита, не толкоз самонадеяна. Много пъти съм страдала от това, че съм била излъчена, само че доста елементарно влизам в контакт, мога да влияя на хората. Случвало се е да допускам на някого, а той ти забива нож в гърба. Но не желая да се трансформирам. За мен най-важно е да вярваш в положителното у хората. По-добре да те наранят, да те заболи, само че по този начин най-малко няма да изолираш от себе си положителните хора ”, споделя тя.

От 2010 година най-сетне един човек прави оценка по достолепие най-интелигентната жена в света – починалият към този момент ръководител на Българска стопанска камара Божидар Данев. В БСК Даниела Симидчиева е шеф на център “Професионално обучение и образование ”. “Работила съм с тъпи шефове, които, с цел да потвърдят своята значителност, мачкат теб. При Данев беше тъкмо противоположното ”, споделя Даниела. Данев освен не е комплексиран и изплашен за престижа си, приемайки най-интелигентната жена в света, а тъкмо противоположното – гордее се с нея. “Той беше човек-институция, школа, с необятна душа и необятен мащаб. Даваше цялостна независимост на всички да разгърнем креативния си капацитет и сила. Както се изрази един мой сътрудник, той подвигна ужасно доста летвата ”, споделя Даниела с горест.

Наследници


Генът си е ген

 С щерка си Елена на избори. С щерка си Елена на избори.
Две от дъщерите на Даниела са се явявали на теста на “Менса ”, като първа е междинната – Цветелина и резултатът й е 176 точки. “Тогава беше доста млада, в случай че се беше явила по-късно, щеше да изкара повече ”, споделя Даниела. Най-малката – Петя се явява при новата система, при която оптималният резултат е 156+. “Ние все се смеем, че не знаем какво се крие зад този плюс, може и да е изкарала повече от мен ”, споделя Даниела.

Женското царство на Даниела, с 3 дъщери и 3 внучки – Благостина, Стела и София, преди 6 месеца се е сдобило с “принц ” – Дан, кръстен на нея. Все още не е ясно дали ще има трето потомство рекордьор в “Менса ”, тъй като Благостина е още на 14 години и й е рано да се явява. “В очите на бабата “нашите гарджета са най-умни ”, смее се тя, само че прибавя, че всичките й внучета се отличават с разсъдък, по-различен от връстниците им.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР