Българка в ръцете на американското правосъдие. Страната ни екстрадира 41-годишната

...
Българка в ръцете на американското правосъдие. Страната ни екстрадира 41-годишната
Коментари Харесай

От Ню Йорк до Етрополе: Тръгваме по следите на милионите от криптоизмами

Българка в ръцете на американското правораздаване. Страната ни екстрадира 41-годишната Ирина Дилкинска в Съединените щати поради присъединяване в криптоизмамата „ OneCoin “, заяви американското Министерство на правораздаването.

Подозренията са, че тя е част от лъжливата скица на криптокралицата Ружа Игнатова - най-издирваната от ФБР жена в света.

Ирина Дилкинска е предадена на американските управляващи в понеделник на Летище София. Тя към този момент е в Съединените щати,  където ще дава отговор по обвиняване за пране на 400 милиона $ от „ OneCoin “, учредена от криптокралицата Ружа Игнатова.

Дилкинска е с българско поданство, а процедурата по изгонването ѝ стартира преди тъкмо две години, описаха от прокуратурата.

През април 2021 година българката е арестувана в София. Процедурата по екстрадиция Дилкинска прекарва под арест. В Съединени американски щати ще дава отговор по обвиняване в криптоизмами и пране на пари.

В известието за изгонването ѝ проверяващите разкриват елементи за нейната роля в схемата. Според тях Дилкинска употребява компания, която през 2015 година и 2016 година генерира облага от 200 милиона евро, трансферирани с претекст „ вложения “ към фондове на Марк Скот - правист и друга основна фигура в схемата.

Проверка на БТВ демонстрира, че в същия интервал Ирина Дилкинска фактически ръководи въпросната компания. Официално компанията е с капитал от 5000 лв. и се занимава с консултантски услуги. През 2017 година Дилкинска я напуща, а на нейно място ръководството поема Маргарита Кънева.

Фирмата, през която Департаментът по правораздаване твърди, че са изпрани 200 милиона евро, е записана в Етрополе на домашния адрес на новата шефка в ромската махала.

„ Нищо не знам по въпроса. Не я познавам тази Ирина. Изобщо не знам какво се случва. По принцип разбрах, че съм шеф на компания, когато стопирах да получавам детски “, разяснява пред БТВ Маргарита Кънева.

27-годишната жена признава, че преди години против 300 лв. се е съгласила да даде данните си, с цел да бъде записана компания на нейно име.

„ Спрямо Ирина Дилкинска има избрани обвинявания. И това, че тя е забъркана в скрит план за пране на пари, което занапред предстои на доказване “, обясни адвокатът на Ирина Дилкинска.

Пред българските управляващи Дилкинска не е казвала дали знае къде е Ружа Игнатова, която е в неопределеност от 2016 година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР