Българка, работила за международната инвестиционна банка Креди Сюис, се призна

...
Българка, работила за международната инвестиционна банка Креди Сюис, се призна
Коментари Харесай

Българска банкерка се призна за виновна за корупционна схема, довела Мозамбик до фалит

Българка, работила за интернационалната капиталова банка " Креди Сюис ", се призна за отговорна пред съд в Ню Йорк за присъединяване в корупционна скица в размер на 2 милиарда $, обвързвана с държавни компании в Мозамбик, заяви " Ройтерс ". 
 Българска банкерка задържана в Лондон поради спекулация за $2 милиарда
37-годишната Детелина Събева бе упрекната дружно с още двама някогашни банкери - Андрю Пиърс и Сурджан Сингх, в скрит план за нарушение на американския антикорупционен закон, пране на пари и машинация с скъпи бумаги. Според обвиняването посредством серия от финансови транзакции сред 2013 и 2016 година те са основали лъжливи планове и са употребявали държавни компании в Мозамбик като средство да наберат 2 милиарда $.

Събева изясни пред съда, че през 2013 година шефът ѝ Андрю Пиърс ѝ съобщил, че е получил рушвет в размер на 1 млн. долара във връзка със заем в размер на 372 млн. към мозамбикска държавна компания. Тя изясни, че рушветът пристигнал от " Привинвест " - основана в Абу Даби компания, която имала подписани контракти с мозамбикски държавни компании. Събева още добави, че Пиърс е превел към 200,000 $ от рушвета в нейната банкова сметка.

" Съгласих се да приема и да вардя парите, знаейки, че са били добити от противозаконна дейнст ", сподели тя, представена от " Ройтерс ". Тя непринудено напуснала Лондон и отишла в Ню Йорк да се изправи пред съда. Събера бе освободена под гаранция, само че не се загатва да има подписано съглашение с прокуратурата. Адвокатът ѝ отхвърля да разяснява. 

Другите двама обвиняеми оспорват по правосъден път настояването на Съединените щати да бъдат екстрадирани от Англия.

Общо седем индивида са упрекнати по делото, в това число някогашен шеф за продажбите на " Привинвест " Жан Бустани, който е арестуван в Съединени американски щати, както и бившия министър на финансите на Мозамбик Мануел Чанг, който оспорва екстрадицията си от Република Южна Африка. 

Според прокуратурата сред 2013 и 2016 година, мозамбикски държавни компании взели заеми за над 2 милиарда $, обезпечени от държавното управление и проведени от " Креди Сюис " и друга капиталова банка, която остава неназована. Освен " Креди Сюис ", съветската банка ВТБ също е уреждала финансирания за мозамбикските държавни компании. 

Мозамбик - една от страните с максимален дълг в света - през 2016 година призна, че е подсигурила заеми, които не е обявила. В резултат на разкритието задгранични донори стопираха поддръжката си за Мозамбик - деяние, което докара валутата до срив и принуди страната да спре да обслужва дълга си. 

Според американската прокуратура минимум 200 милиона $ са били отклонени от подсъдимите и от други мозамбикски държавни чиновници.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР