Българка, която гледа възрастен човек в Германия, спечели знаково дело.

...
Българка, която гледа възрастен човек в Германия, спечели знаково дело.
Коментари Харесай

За 24 часа: Как плащат в Европа за гледане на възрастни?


Българка, която гледа възрастен човек в Германия, завоюва знаково дело. Съдът дефинира, че ѝ се поставя възнаграждение и за времето, в което тя не работи интензивно, а е разполагаем. Как заплащат в някои европейски страни?

Изабела Марчинек знае от персонален опит: “Полските болногледачи бягат от Германия към Швейцария ”. Липсата на отмора и неплатените изключителни часове в Германия са част от всекидневието. В Швейцария Марчинек се грижи за 93-годишна жена, а уговореното време от 42 часа на седмица се съблюдава.  

Добрите условия, в които Изабела Марничек работи, са резултат от едно знаково правосъдно дело, извоювано през 2015 година от полска болногледачка. Работодателят ѝ тогава бил наказан да ѝ заплати 13 000 швейцарски франка за изключителния труд.

Едно дело в Германия също към този момент е на път да промени сектора. На 24 юни 2021 година Федералният трудов съд реши, че и за часовете, в които не са интензивно заети с работа, само че са разполагаем. Голяма част от тях живеят в дома на възрастните хора, за които се грижат, и би трябвало да са подготвени да реагират когато и да е. Казусът визира сред 100 000 и 300 000 немски фамилии, в които има възрастни и заболели хора.

Как е в Швейцария?

След правосъдното решение през 2015 година швейцарските управляващи създадоха типов трудов контракт за сектора. Той контролира работното време: 44 часа седмично, право на отмора - един цялостен и още един половин работен ден на седмица, както и заплащането за спомагателните часове, в които болногледачите би трябвало да са разполагаем през нощта - от 25 до 50 % от почасовото възнаграждение, според от положението на индивида, за който се грижат.
Редакцията предлага
Отделните кантони обаче са виновни за използването на този типов трудов контракт, а част от тях не са приели новите правила, споделя Елвира Вигерс от синдиката vpod. През последните няколко години към 10 други правосъдни каузи ускориха публичния интерес и осведоменост за бранша. Но към момента има доста проблеми, сподели Вигерс, да вземем за пример с неплатени изключителни часове. „ В края на краищата се наложи разбирането, че готовността за реакция когато и да е би трябвало да бъде възнаградена “, споделя тя.

Семействата, които се възползват от услугите на болногледачи в Швейцария, заплащат повече, в сравнение с тези в Германия. Само таксата за посредническите компании е сред 3800 и 6700 евро. В Швейцария, където стандартът на живот е по-висок от този в Германия, заплатите на болногледачите също са по-добри – те получават сред 2100 и 2400 евро чисти пари.

Изабела Марчинек е наета без посредническа компания. “През първите два месеца в Швейцария снимах листата с часовете, в които съм работила, и ги пращах по мейл на управляващите ”, споделя 58-годишната полякиня.

В Австрия болногледачите са самонаети лица

Болногледачите в частните домове в Австрия са към 60 000. След като беше признат Законът за болногледачите през 2007 година, съвсем всички в този отрасъл работят като самоосигуряващи се лица. Понастоящем болногледачите в частните домове са обезпечени и регистрирани, само че като самонаети лица те нямат право на възнаграждение за ексклузивен труд или за време, в което са разполагаем. Работните места се обезпечават посредством посреднически организации, които имат прекомерно огромна власт и дефинират заплащането. Дневните ставки за болногледачи варират сред 50 и 80 евро бруто. За гледане на възрастни хора се заплащат от 2400 до 3000 евро на месец. Семействата получават финансова поддръжка от страната, в случай че приходите на лицата, които имат потребност от сходна услуга, са прекомерно ниски.

В Германия постоянно преглеждат австрийския модел като образец. “Грижите в домашни условия в множеството случаи не са вероятни с типичен трудови контракти “, споделя Даниел Шльор от Обединението на болногледачите. “Нашата правна система сега не предлага решение за хората, които живеят и работят на едно и също място. Спешно имаме потребност от опция, сходна на тази в Австрия “, счита той.  

Но съгласно Волфганг Мацал, който е професор по трудово и обществено право във Виенския университет, австрийският модел не може да служи за подражателство. Ако следваш нечии нареждания, “значи си чиновник, а не бизнесмен “, изяснява Мацал, цитирайки съответното решение на австрийския Върховен съд от 2011 година. " Намирам за скандално, че решение на Върховния съд по този въпрос чисто и просто се пренебрегва ", споделя още той.

Браншът се възползва от другия стандарт на живот в Европа

Все още на доста места в Европа услугите за гледане на възрастни и заболели хора се базират на разликите в заплащането на обособените страни. И търсенето се насочва към все по-бедни страни: “, а в този момент към този момент се търси личен състав от Молдова и Украйна “, описват познавачи на сектора.



Вижте и това видео на Дъждовни води:
Болногледачката от България, която съди немския си шеф за 42 000 евро
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР