България Защо прокуратурата пусна записи от СРС-та с президента Коментар

...
България Защо прокуратурата пусна записи от СРС-та с президента Коментар
Коментари Харесай

Защо прокуратурата пусна записи от СРС-та с президента

България Защо прокуратурата пусна записи от СРС-та с президента Коментар на Кольо Колев, Валерия Велева и Петьо Блъсков 29 януари 2020, 09:16  Защо прокуратурата пусна записи от СРС-та с президента
Защо прокуратурата пусна записи от СРС-та с президента
 Със 124
Със 124 " срещу " вотът на съмнение не мина
 Полиция пред офисите на Васил Божков
Полиция пред офисите на Васил Божков
 Февруари стартира с температурна особеност
Февруари стартира с температурна особеност
 Две жертви и трима потърпевши при тежка злополука край Русе
Две жертви и трима потърпевши при тежка злополука край Русе
 Българин, прибрал се от Пекин, е потърсил помощ в инфекциозна клиника
Българин, прибрал се от Пекин, е потърсил помощ в инфекциозна клиника
 Прокуратурата сподели за какво Гешев пита за имунитета на президента
Прокуратурата сподели за какво Гешев пита за имунитета на президента
 Разследват склоняване към самоубийство след случая в ДАНС
Разследват склоняване към самоубийство след случая в ДАНС

ова не е война. Това е медиен балон. Много се учудих, че Гешев си разрешава това нещо.

Това разяснява в предаването "Здравей, България " по NOVA социологът Кольо Колев.

Конституционният съд образува дело по искане на основния прокурор Иван Гешев за предоставяне на наложително пояснение на наредбата на член 103 от Конституцията на Република България. Това се случи, откакто основният прокурор е изпратил искане за пояснение на член 103 на въпроси, свързани с имунитета и опциите за следствие на президента и вицепрезидента.

Радев за дейностите на Гешев: Нямам концепция за аргументите

Малко по-късно във вторник прокуратурата популяризира и запис, изработен със специфични разследващи средства, на диалог сред президента Румен Радев и шефа на Военновъздушни сили ген. Цанко Стойков.

Прокуратурата пусна записи на СРС-та с президента

"Императивно в Конституцията, член 103 споделя , че не може да се повдигне наказателно произвеждане против президента. В този смисъл това не е нищо друго, с изключение на заяждане на дребно и надуване на медиен балон. Прокуратурата няма никакви пълномощия върху президента. Единствените, които имат такива, са Народното събрание и Конституционният съд ", добави Колев.

Според него, евентуално това е някаква форма на отклонение на вниманието от сериозните проблеми, с които се сблъсква обществото сега.

Темата в студиото на предаването разясниха и основният редактор на уеб страницата epicenter.bg Валерия Велева и основният редактор на вестник "Труд " Петьо Блъсков.

"Казусът има три аспекта – юридически, честен и политически. По юридическа страна на проблема би трябвало да се зададат няколко въпроса, на които нямаме отговори. Какво е това следствие против шефа на Военновъздушни сили и за какво спецпрокуратурата води следствие против боен? След като са приложили СРС-та, сега, в който протичат диалог с държавен глава, министър председател, които са с имунитет, то те незабавно се приключват. Всички чуваме, че това е гласът на президента Радев. По силата на член 103 СРС-то незабавно е трябвало да бъде прекъснато, камо ли да бъде оповестен обществено и публично от държавна институцията. В момента имаме нарушаване на Конституцията ", съобщи Валерия Велева.

"В момента шефът на Военновъздушни сили пристъпва закона. Той осуетява произвеждане и подаването на информация към държавна институция. Според мен той мигновено би трябвало да си подаде оставката. Никъде в този диалог няма изречение, в което президентът да каже: "Крийте данните ", добави тя.

"Другият аспект е честен. Това е за да се удари президента, който се изживява като честен стожер на нацията, критикувайки ръководството, говорейки непрестанно за корупцията. Прокуратурата споделя: „ Ти не можеш да бъдеш честен стожер, откакто ДОПУСКАШ ДА БЪДАТ УКРИТИ документи на твой непосредствен човек”. Третият проблем е политически – с това стартира предизборната акция за президент. Това е удар против Румен Радев, да бъде срутен имиджът му. Битката тук е Радев или Гешев, тя е доста ясна. Ако Гешев загуби, това ще е доста сериозен удар върху имиджа му като основен прокурор. Това е началото. Чакат се нови серии ", сподели още Велева.

Тя счита, че с цел да отбрани своя професионален път и имидж, основният прокурор ще излезе с други неща.

"Не бива да се вършим на следователи. Нека прокуратурата да работи, дано и президентът да си вземе записка от думите си. Не съм сигурен, че тези документи би трябвало да бъдат дадени. Може да са някакви обикновени неща. Защо всички хукнаха да избавят президента? Според мен се търси спор на ползи в тази история”, разяснява Петьо Блъсков.

Според него Гешев е направил услуга на президента, показвайки му, че към него има "живи жици ".

Главният прокурор Иван Гешев изиска от Конституционния съд пояснение на член 103 от Конституцията по отношение на имунитета на президента и вицепрезидента.

Според Конституцията президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за дейности, осъществени при осъществяване на функционалностите им, с изключение на при държавна измяна и нарушаване на Конституцията. Иван Гешев слага въпроса по какъв начин се реализира баланс сред публичния интерес и интереса на вероятно потърпевшите лица при настоящата "абсолютна цялост " на президента и вицепрезидента.

Гешев: Има досъдебно произвеждане, което поражда неясноти за имунитета на президента

В настояването си до Конституционен съд основният прокурор е отправил питане за изясняване на три въпроса: дали се припокрива понятието "държавна измяна " с закононарушенията по глава първа от Наказателен кодекс "престъпления срещу републиката ", в раздел "Измяна "; каква е разликата сред понятията "държавна измяна " и "нарушение на Конституцията "; включват ли в наличието си някое от понятията "държавна измяна " и "престъпления срещу републиката " осъществяването на закононарушение, друго от плануваните в раздел "Измяна ", глава "Престъпления срещу републиката ", в случай че да, в кое от двете и има ли условия по отношение на типа на закононарушението.

Президентството: Само Конституционен съд може да пояснява Конституцията

Главният прокурор изиска още и пояснение от Конституционния съд за това дали е законосъобразно осъществяването на инспекции и образуването на наказателно произвеждане при признаци за осъществено закононарушение от страна на президента или вицепрезидента. Иван Гешев показва още, че съгласно него наказателното гонене би трябвало да бъде спирано, а не прекратявано, когато е против въпросните фигури.

В сряда от прокуратурата изпратиха известие до медиите, в което декларират, че

с оглед прецизното съблюдаване на правилото за разделяне на управляващите, основният прокурор на Република България Иван Гешев декларира, че Прокуратурата прекратява всевъзможни контакти с президентството, с изключение на формалната писмена преписка, до изговаряне на Конституционния съд по дело №1/2020 година за предоставяне на наложително пояснение на наредбата на член 103 от Конституцията на Република България.

Мотив за това решение е и нуждата да се избегнат всевъзможни подозрения и опити за въздействие над институцията.

Близнашки разяснява въпросите за имунитета на президента и държавната измяна

(Още от полемиката вижте и във видеото нагоре.)

 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Източник: Гешев Радев .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
6 коментара  1 Проверяват 170 000 българи, които не работят  1 Синдиците на КТБ събраха над 1 милиарда лв.  1 Нашенци разпродават мебелировка и коли в Англия  1 Стажът за пенсия нарастна --> Пaрите ни  Проверяват 170 000 българи, които не работят Проверяват 170 000 българи, които не работят  Синдиците на КТБ събраха над 1 милиарда лв. Синдиците на КТБ събраха над 1 милиарда лв.  Нашенци разпродават мебелировка и коли в Англия Нашенци разпродават мебелировка и коли в Англия  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 Не пропускай  Фандъкова: Въпросът за евакуация на Перник в София не е обсъждан Фандъкова: Въпросът за евакуация на Перник в София не е обсъждан  Инфлуенсър от Китай снима по какъв начин яде чорба от прилепи Инфлуенсър от Китай снима по какъв начин яде чорба от прилепи  <br> Помните ли Дюи от <strong> ? Ето по какъв начин се промени
" />
Помните ли Дюи от "Малкълм " ? Ето по какъв начин се промени
 <br> <strong> Ирина Шейк </strong> приказва за живота след Брадли, майчинството <br>
Ирина Шейк приказва за живота след Брадли, майчинството
Последни  <p>Как да спиш като бебе? Няколко съвета за добър сън</p> Как да спиш като бебе? Няколко съвета за добър сън  Защо прокуратурата пусна записи от СРС-та с президента Защо прокуратурата пусна записи от СРС-та с президента  <p>В новия Seat Leon са вложени 1,1 милиарда евро</p> В новия Seat Leon са вложени 1,1 милиарда евро  <p>И четвъртият избор на съмнение се провали&nbsp;</p> И четвъртият избор на съмнение се провали  След удари от Иран, 50 бойци на Съединени американски щати с мозъчни увреждания След удари от Иран, 50 бойци на Съединени американски щати с мозъчни...  Полиция пред офисите на Васил Божков Полиция пред офисите на Васил Божков  Последната "Омайна нощ " на Велко Кънев  В половин България към този момент е оповестена грипна зараза В половин България към този момент е оповестена грипна зараза  Мъж купи часовник за $350, оказа се, че коства 700 000 Мъж купи часовник за $350, оказа се, че коства 700 000  Февруари стартира с температурна особеност Февруари стартира с температурна особеност  Започна евакуацията на чужденците в Ухан, вирусът убива от ден на ден Започна евакуацията на чужденците в Ухан, вирусът убива...  <p><strong>Аладжа манастир</strong> - едно прелестно място в България</p> Аладжа манастир - едно прелестно място в България  Намериха 9 тела в хеликоптера на Коби Брайънт Намериха 9 тела в хеликоптера на Коби Брайънт  <p><strong>10 неща</strong>, които може би не знаете за <strong>Византийската империя</strong></p> 10 неща, които може би не знаете за Византийската...  Как да ограничим данните, които Фейсбук събира Как да ограничим данните, които Фейсбук събира  Снимка: iStock Мощно земетресение от 7,7 в Куба и Ямайка, заплаха от...  Ами в случай че шоколадът изчезне...? Ами в случай че шоколадът изчезне...?  <p>Две жертви на тежка злополука край Русе&nbsp;</p> Две жертви на тежка злополука край Русе  Изтеглят жители на Европейски Съюз от Ухан Изтеглят жители на Европейски Съюз от Ухан  Силно земетресение раздруса Гърция Силно земетресение раздруса Гърция Всичко от през днешния ден Виц на деня Прокурорът към обвинената: - Госпожо, като сложихте миша отрова в яденето и го дадохте на мъжа си, изпитахте ли скрупули на съвестта? - Да. -… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Има ли заплаха левът да се обезцени Има ли заплаха левът да се обезцени  Британският Шиндлер, който избави хиляди деца от газовите камери   Учебник по история упрекна Централно разузнавателно управление на САЩ за атентатите от 11 септември Учебник по история упрекна Централно разузнавателно управление на САЩ за атентатите от 11 септември  Великият български публицист, който беше преведен на 37 езика  Кирил Петков: Българинът, който откри потребна бактерия в бяло кокиче Водещи вести  Започна евакуацията на чужденците в Ухан, вирусът убива от ден на ден Започна евакуацията на чужденците в Ухан, вирусът убива от ден на ден  След удари от Иран, 50 бойци на Съединени американски щати с мозъчни увреждания След удари от Иран, 50 бойци на Съединени американски щати с мозъчни увреждания  Мъж купи часовник за $350, оказа се, че коства 700 000 Мъж купи часовник за $350, оказа се, че коства 700 000  Последната " Омайна нощ " на Велко Кънев

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР