България започва подготовка за приемане на еврото от 1 януари

...
България започва подготовка за приемане на еврото от 1 януари
Коментари Харесай

Еврото заменя лева на 1 януари 2024 г.

България стартира подготовка за приемане на еврото от 1 януари 2024 година, излиза наяве от изменението на постановлението на Министерския съвет за основаване на Координационен съвет за подготовка за участие в еврозоната.

Според документа до 30 юни тази година този съвет би трябвало да създаде план на народен проект за въвеждане на еврото в страната. Индикативната дата за участие е 1 януари 2024 година

В постановлението се показва още, че съпредседателите на Координационния съвет ще са министърът на финансите и шефът на Българска народна банка. Друга смяна е, че решенията на Съвета ще се вземат с нормално болшинство, а не с квалифицирано, както в началото беше заложено в плана.

Според документа Комисията за финансов контрол ще дава отговор за превалутирането и реорганизацията на счетоводните системи. Министерството на финансите ще следи номиналната и действителната конвергенция на стопанската система на страната. За ограниченията за отбрана на потребителите и преизчисляването на цените от лв. в евро ще дава отговор Министерството на стопанската система.

Българска народна банка пък ще дава отговор за дизайна на българските евро монети, адаптирането на банкоматите и изтеглянето на българските левове от обращение.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР